Lokalni izbori 2017

PREDSTAVLJEN PROGRAM ZA UMIROVLJENIKE

Vulin: Umirovljenici s najnižim mirovinama trebaju imati besplatan gradski prijevoz. Subvencionirat ćemo i račune za vodu i odvoz otpada

Kandidat HDSSB-a za gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin zajedno s kandidatima za dogradonačelnike Marijom Sužnjević i Matom Palićem predstavio je program za umirovljenike. Naveli su brojne konkretne projekte koje će provesti, dobiju li povjerenje građana na predstojećim lokalnim izborima. "Grad Osijek ne može umirovljenicima povisiti mirovine, ali može pomoći na način da im smanji mjesečne troškove", rekao je Vulin.

Kandidat za gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin s kandidatima za dogradonačelnike predstavio program za umirovljenike   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu

"U Osijeku ima 30.377 umirovljenika. Oni čine gotovo jednu trećinu stanovnika našega grada, odnosno svaki treći stanovnik Osijeka je treće životne dobi. To su osobe koje prije svega poštujemo, jer su nam ostavile u nasljeđe veliku većinu onoga što mi danas koristimo, od bolnica, kulturnih ustanova, trgova, cesta i ostaloga", rekao je među ostalim Vulin koji smatra kako bi oni u svojim umirovljeničkim danima trebali uživati plodove svoga rada.

S obzirom da više od polovice umirovljenika u gradu Osijeku pripada u kategoriju siromašnih i ugroženih, Vulin je istaknuo kako posebnu pažnju daju upravo umirovljenicima, i to onim najugroženijima te da je svoju istinsku želju za rješavanjem problema umirovljenika, između ostaloga, iskazao i izborom svoje najbliže suradnice, gospođe Marije Sužnjević, nezavisne i nestranačke kandidatkinje za dogradonačelnicu

Najavio je Vulin kako će upravo ona unutar gradske uprave biti zadužena za provođenje programa i projekata za umirovljenike.

Kandidatkinja za dogradonačelnicu, Marija Sužnjević, posebno je istaknula kako su većina umirovljenika samci koji su najčešće socijalno izolirani te kako im treba pomoći u svim segmentima života.

Smatra kako domovi za starije i nemoćne osobe nemaju dovoljno kapaciteta u gradu Osijeku

"Potrebno je pronaći način za izgradnju novih kapaciteta ili adaptaciju postojećih nekretnina koje su prazne te koje bi kvalitetom, uslugom i cijenom bili prihvatljive umirovljenicima", rekla je Sužnjević te dodala kako uključivanje umirovljenika u razne aktivnosti treba ostvariti putem dnevnih i poludnevnih boravaka

"Kroz volonterski program za umirovljenike uključili bismo ih u sva društvena događanja na području Grada Osijeka, gdje mogu pridonijeti svojim znanjem, iskustvom i motivacijom. Na taj način sprječavamo njihovu socijalnu izoliranost", dodala je Sužnjević.

Istaknula je kako je vrlo teško i osobama starije životne dobi koje nisu uspjele ostvariti pravo na bilo kakvu mirovinu. Njima, rekla je Sužnjević, moramo pomoći uvođenjem prava na besplatne tople obroke u suradnji s Crvenim križem i Centrom za socijalnu skrb

Kao jedan od velikih problema navela je i nedostatak odjela za palijativnu skrb pri KBC-u Osijek

"Grad Osijek mora se aktivno uključiti u rješavanje problema nedostatka hospicija", ističe Sužnjević te dodala:

"Našim umirovljenicima koji su sami u kućanstvima potreban je program geronto domaćica. Zato ćemo kroz mjere HZZO-a te kroz programe financirane iz fondova Europske unije osposobiti i zaposliti osobe koje bi tu uslugu pružale."

"Problema je mnogo. Međutim, da bi se riješili svi ovi problemi naših umirovljenika, potrebno je prije svega pokrenuti gospodarstvo i zaposliti naše sugrađane. Tada umirovljenici neće morati od svojih mirovina hraniti nezaposlenu djecu i unučad, strahovati od njihovog odlasku u inozemstvo, biti sami i napušteni jer su mladi otišli, te u siromaštvu, samoći i tuzi proživljavati svoje umirovljeničke dane", zaključila je Sužnjević.

Kandidat za gradonačelnka Osijeka Dragan Vulin osvrnuo se i na, kako kaže, ono što se često spominje kada se govori o umirovljenicima i njihovim povlasticama, a to je besplatan gradski prijevoz:

"Naš stav je da umirovljenici s najnižim mirovinama trebaju imati besplatan gradski prijevoz i to ćemo i ispuniti", rekao je Vulin.

Najavio je i kako će po socijalno-imovinskom cenzusu odrediti subvenciju cijene mjesečne karte, koju će izjednačiti za gradska i prigradska naselja, ali da se ne ide na štetu ostalih korisnika gradskog proračuna. 

Također, osigurat će sufinanciranje prijevoza za umirovljenike na razna društvena događanja koja organiziraju umirovljeničke udruge.

"Da ne bi sav teret pao jedno gradsko poduzeće, GPP, potrebno je najugroženijim skupinama naših umirovljenika osigurati subvenciju računa za vodu i odvoz otpada. Ovdje je, naravno, potrebno jasno i odgovorno utvrditi koje su to skupine. Grad Osijek ne može umirovljenicima povisiti mirovine, ali može pomoći na način da im smanji mjesečne troškove", rekao je Vulin te zaključio:

"Nastavit ćemo s isplatama božićnica i uskrsnica najugroženijim skupinama umirovljenika kako bi mogli blagdane provesti bez da im nešto nedostaje na blagdanskom stolu."