Politika

SDP TRAŽI OČITOVANJE VLADE

Jesu li Lex Agrokor pisali odvjetnici ruske banke?

Agrokor ponovno podiže temperaturu na političkoj sceni. Iskrsnulo je pitanje tko je pisao famozni lex Agrokor, a dok čekaju odgovor na to pitanje SDP-ovci su pokrenuli postupak opoziva ministra financija

Ilustracija   FOTO:Željko Puhovski/ CROPIX
Piše: Media servis

Nabrajao je jutros premijer Plenković dobre strane vladinih poteza u krizi Agrokora.

"Ono što je dobro je da smo potezima što se tiče Agrokora stabilizirali situaciju. Ti se efekti sada već vide. Mislim da izvanredni povjerenik obavlja dobre prve korake, snima stanje, postiže dogovore s vjerovnicima, dobavljačima, zaposlenici su primili plaće, sustav generira nove prihode", rekao je Plenković. Daleko je to od dobroga, ako se pita oporbu. SDP-ovci su se digli u Saboru na noge i zatražili očitovanje potpredsjednice Vlade Martine Dalić o informacijama iz medija. Peđa Grbin zabrinut je zbog natpisa da lex Agrokor nije pripreman samo u Vladi, već je navodno angažirano odvjetničko društvo povezano s VTB bankom, kreditorom Agrokora. A to odvjetničko društvo naknadno je angažirano od vladinog povjerenika u Agrokoru.

"Ukoliko su ti navodi točni, radi se o sukobu interesa kojeg se ne bi postidjeli ni Sanader niti Karamarko. Kako bi se dvojbe otklonile, tražimo hitno očitovanje resora potpredsjednice Dalić s obzirom na njenu uključenost u slučaj da li je istina da su u izradi 'lex Agrokor' angažirani vanjski suradnici, koji, jesu li povezani VTB bankom i drugim kreditorima Agrkora, jesu li bili plaćeni i koliko", rekao je SDP-ov zastupnik Grbin. MOST-ov Nikola Grmoja kaže- svašta se priča, a on nema takvih informacija.

"Treba vidjeti na koji način je to odvjetničko društvo sudjelovalo, je li sudjelovalo, jesu li dali prijedlog koji ide u korist spašavanja situacije. U ovom trenutku ja to ne mogu komentirati", rekao je Grmoja. Grbin upozorava da je ova moguća situacija puno opasnija za funkcioniranje države od potencijalnog sukoba interesa ministra financija Zdravka Marića koji je u Vladu stigao s pozicije Agrokorova direktora za strategiju i tržište kapitala. SDP je pokrenuo u parlamentu postupak njegova opoziva navodeći da se radi o osobi koja u ovoj situaciji nije postupala u skladu sa zakonom, jedan se dan izuzima, a drugi dan donosi odluke- nabrajaju u SDP-u i dodaju da je riječ o osobi za koju postoje indicije da je iskoristila položaj državnog dužnosnika da si osigura kredit po povoljnijim uvjetima.

"Mi ne pozivamo nikoga. Svatko tko smatra da ponašanje gospodina Marića nije usklađeno sa zakonom i da ne bi trebao biti ministar, pridružit će se ovoj inicijativi". MOST-ov Miro Bulj najavio je da će glasati za opoziv, ali koji je stav MOSTa? Još ga nema. Grmoja kaže da će podržati istražno povjerenstvo SDP-a, ali ne žele nikome presuditi bez dokaza.

"Ja ne znam kako ćemo mi glasovati, ali sigurno nećemo glasovati na temelju želje oporbe da nešto zakuha prije lokalnih izbora, ali nećemo ni ostati imuni na neke činjenice i dokaze koji pokazuju na odgovornost bilo koga, bio on ministar, predsjednik Vlade ili bilo tko drugi", dodao je Nikola Grmoja. HNS podržava zahtjev za opozivom. U SDP-u očekuju da će u slučaju HPB-ovog kredita kojeg je uzeo Zdravko Marić reagirati i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.