Lokalni izbori 2017

ŠIMIČIĆ DAO PODRŠKU ''LIPI''

Peticiju protiv poreza na nekretnine potpisalo već više od 38 000 građana

Vlada Republike Hrvatske najavila je da će od sljedeće godine komunalni zakon zamjeniti porezom na nekretnine, ali u nacrtu prijedloga pojavljuje se i novi namet - građevinska renta. Više od 38 tisuća građana u svega nekoliko dana izrazilo je svoje nezadovoljstvo najavljenim porezima putem peticije koju je na svojim web stranicama objavila Udruga poreznih obveznika "Lipa". Podršku udruzi dao je i predsjednik stranke "Biraj bolje" Kristijan Šimičić.

Predsjednik stranke ''Biraj bolje'' Kristijan Šimičić   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Vlada Republike Hrvatske je lagala kada je rekla da će porez na nekretnine zamjeniti samo komunalnu naknadu, a zapravo komunalna je naknada zamjenjena s čak dva poreza, porezom na nekretnine i građevinskom rentom, kazao je Kristijan Šimičić, kandidat za gradonačelnika grada Osijeka ispred stranke BIRAJ BOLJE, te je dodao kako je porezno opterećenje Hrvatske već jedno od najvećih u Europi.

"Država je porezom na nekretnine zapravo postala vlasnik vaših stanova i naplaćivat će vam stanarinu do kraja života. Ukoliko ne budete mogli plaćati tu stanarinu država će vas ili ovršiti, pa ako i treba istjerati na ulicu. Što to konkretno znači na bake i djedove koji imaju malu mirovinu. To znači da će oni, ukoliko ne budu mogli plaćati stanarinu, odnosno porez na nekretnine državi, zapravo biti ovršeni, pa čak i istjerani na ulicu", rekao je predsjednik stranke BIRAJ BOLJE Kristijan Šimičić.

88 posto hrvatskih građana živi u svojoj vlastitoj nekretnini, a ovi su nameti udarac na sve građane, ističe Šimičić.

"Republika Hrvatska je 105. na mjestu gospodarskih sloboda, što odbija sve investitore koji trebaju uložiti svoj novac u Osijek i zapravo stvarati radna mjesta koja su nam prekopotrebna i sad zamislite kakva kontradikcija, s jedne strane Vlada vas potiče da kupujete svoju prvu nekretninu, a s druge strane vas opterećuje novim porezima i zapravo tjera izvan Hrvatske", dodao je Šimičić.

Most i HDZ su odmah po dolasku na vlast izglasali paket poreznih reformi slušajući Međunaredni monetarni fond i Bruxelles, a ne slušajući svoje građane koji su ih izabrali da ih vode i štite, kazao je Šimičić, te je pozvao sve koji su protiv novih poreza da potpišu peticiju na internetu koju je pokrenula Udruga poreznik obveznika "Lipa".