Lokalni izbori 2017

NA 32 STRANICE 36 FOTOGRAFIJA ŽUPANA

Kandidat Šišljagić proračunskim sredstvima financira vlastitu predizbornu promidžbu!

Kada je samopromocija u pitanju od hrvatskih političara nas ništa ne može iznenaditi, posebice u predizborno vrijeme. U borbi za javnim mnijenjem, njihove fotografije izviru iz publikacija svakojake vrste. Uobičajeno, naši političari vole gajiti prisne odnose sa dvije grupe ljudi: poduzetnicima, a posebice s vlasnicima medija.

Na 32 stranice 36 fotografija župana   FOTO:Fotomontaža
Piše: Republika.eu / I.T.

Prvi ''pomažu'' u kampanji sa svojim kapitalom, dok vlasnici medija mogu osigurati ''kvalitetnu'' promidžbu. Ne treba ni naglašavati da je odnos reverzibilan, pa kasnije izabrani dužnosnici povratno ''pomažu'' te iste poduzetnike i vlasnike medija.

Ovakav simbiotički odnos donekle je razumljiv i prirodan, a nije ni nelegalan. Štoviše, ima i dobru dozu narodnog legitimiteta sukladno demokratskoj volji građana koja odobrava i nažalost honorira takvo ponašanje.

Kandidat za župana Šišljagić instrumentalizirao županijsku publikaciju u predizborne svrhe

Međutim, takovo ponašanje nadilaze pojedini dužnosnici koji svojim vanserijskim bezobrazlukom i podcjenjivanjem narodne svijesti, osnivaju vlastite publikacije financirane izravno proračunskim sredstvima građana. Po poštanskim sandučićima žitelja naše županije počela se kamionima razvoziti i dijeliti redizajnirana i izmijenjena, besplatna ''Županijska kronika – Informativni bilten Osječko-baranjske županije''. Naravno, nije besplatna, jer je financirana izravno novcem žitelja naše županije kao marketinški instrument u službi promocije aktualnog župana Vladimira Šišljagića.

Istina, Županijska kronika osnovana je daleko prije ovog predizbornog broja, ali ovo izdanje doživjelo je izmjenu naziva, redizajn, promjenu u uredništvu i komercijalnu uređivačku prilagodbu širem čitateljstvu. Naslovnu stranicu više ne krasi kartografski prikaz naše županije, već tobožnje gradilište i fotografija župana Šišljagića na gradilištu. Također, bilten se više ne temelji na aktivnostima izabranih županijskih vijećnika, pročelničkih resora, i odluka Skupštine već isključivo prati aktivnosti aktualnog župana. Nadalje, sastav uredništva ne čine više: Davor Brunčić (glavni i odgovorni urednik), Saša Forgić, Ivan Karalić, Gordana Kibel, Ljerka Ništ-Kokolari, Branko Vrbošić isključivo iz razloga što mnogi od njih kao zaposlenici županije aktivno sudjeluju u predizbornoj kampanji. Uredništvo ''predizborne'' kronike čini samo jedna osoba – Branko Vrbošić.

Na 32 stranice novina/publikacije, objavljeno čak 36 fotografija župana Šišljagića

Skupština Osječko-baranjske županije donijela je na 26. sjednici 20. prosinca 2016. Godine Odluku o osnivanju iz koje se jasno već tada dalo isčitati u kojem smjeru će ''informirati'' javnost ovaj list. U članku 5, stavku 3 jasno je definirano:  ''Glavnog i odgovornog urednika i članove Uredništva imenuje župan'', čime ova kronika postaje osobni bilten župana Šišljagića.

Sada, neposredno pred izbore, Županijska kronika se masovno tiska i dijeli po ulazima zgrada i po poštanskim sandučićima veličajući lik i djelo aktualnog župana. Razvoj kontinentalnog turizma, izgradnja škola, otvaranje kojekakvih gradilišta, a gotovo na svakoj stranici ubada oči ''radna'' fotografija župana. Na 32 stranice ovog biltena, objavljeno je čak 36 fotografija župana Šišljagića. Takvu marketinšku, odnosno propagandnu slobodu si nisu dozvoljavali ni viši partijski birokrati iz doba jednoumlja i medijske cenzure.

Mnogi, pa i mi iz redakcije portala Republika.eu, zamjerali smo gradonačelniku Vrkiću predizbornu promidžbu kroz časopis Promenada.

PROČITAJTEAfera Promenada – informiranje ili besramna politička samopromocija?

Međutim, gradonačelnik Vrkić bio je nešto obzirniji. Nakladnik časopisa Promenada ipak je privatna firma. Štoviše i manji dio gradskih poduzeća koje su uplatile reklamni oglas ipak je na tržištu, dok je kandidat Šišljagić bezobzirno posegao za županijskim sredstvima iz proračuna.

Također, ovakvim propagandnim glasilima stvara se nelojalna i nesolidarna konkurencija nama ostalim medijima, koji u borbi za čitatelje nastojimo u svakodnevnoj tržišnoj utakmici pisati u interesu javnosti. 

U konačnici, vrijednosni sud o svojim predstavnicima u vlasti dati će birači na izborima 21.05.2017. godine. Hoće li honorirati ili sankcionirati ovakve oblike političkog djelovanja, ostaje nam za vidjeti...