Društvo

USKORO VEĆI RAČUNI ZA ODVOZ KOMUNALNOG OTPADA

Hoće li vlasnici svoje ljubimce obraniti od nameta?

Ukoliko imate psa, mačku ili nekog trećeg kućnog ljubimca uskoro bi vas mogli dočekati veći računi za odvoz komunalnog otpada. U nacrtu Uredbe o komunalnom otpadu Ministarstva zaštite okoliša i energetike naime stoji kako su za određivanju te usluge važni broj osoba, uključujući i kućne ljubimce koji koriste nekretninu. Mnogi građani oglasili su se u javnoj raspravi protiv ovog nacrta i nadaju se kako udar na njihove džepove ipak neće proći.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Antonio Bunoza / STV

Dvogodišnja Alba mjesečno pojede vreću hrane koja se reciklira, a nakon vršenja nužde tijekom šetnje njezina vlasnica to propisno pokupi i baci u za to predviđene spremnike. Ovakvi savjesni vlasnici pasa žestoko se protive nacrtu uredbe o komunalnom otpadu prema kojem bi naknade bile veće za vlasnike kućnih ljubimaca, a u Udruzi Pobjede smatraju kako ju je i nemoguće provoditi jer ne postoji dobro razrađen sustav kontrole pasa.

"Po podacima ministarstva nečipiranih i necijepljenih pasa je 5 posto, a istraživanja udruga pokazala su da je taj postotak znatno veći, odnosno 40 posto što znači da je nemoguće ustanoviti tko ima koliko pasa, tko ima koliko ljubimaca, koliko ti ljubimci proizvedu smeća", rekla je Lucija Baraban iz Udruge Pobjede.

Udruga Pobjede, kao i mnogi drugi građani usprotivili su se ovom nacrtu na javnoj raspravi.

Postoji čitav niz ozbiljnijih problema koje je potrebno riješiti, umjesto neutemeljeno povećavati naknadu smatra Lucija.

"Prvo se trebaju riješiti problemi kao što su neodgovorni skrbnici jer u ovom slučaju komunalnu naknadu plaćali bi odgovorni skrbnici koji su već napravili svoj dio za svoje kućne ljubimce, odnosno čipirali su ih, cijepili, kastrirali, vode računa o njima, skupljaju izmet za njima u šetnjam i tako dalje, a ovi neodgovorni koji ih nisu čipirali, ni cijepili samo  će dobiti još jedan izgovor da ih puste na ulicu", dodaje Lucija.

U Hrvatskoj oko 60 posto kućanstava ima kućnog ljubimca, više od trećine ima psa, a mnogi imaju i mačke.

"Pa ljudi moji, vidimo po Osijeku da imamo i napuštenih kućnih ljubimaca, a kamoli još neku skrb. Evo toliko o tome za sada, to je sramotno tko god je to pripremio ili možda ajde želi to nam nametnuti."

"I trebalo bi da. Ja imam u komšiluku komšinicu koja ima 15 mačaka i to se koti i to naubija i nitko to ne pita dal je to dozvoljeno, dal nije."

"Cijeli auto mi tamo zamokri u garažu uđe mi, u bože sačuvaj, svašta mi naprave."

Mnogi se pitaju kako bi se uopće određivao cjenik. Koliko bi plaćao vlasnik psa, a koliko vlasnik zlatne ribice? Što ako u akvariju ima 12 ribica? Sve u svemu postoji izgledna mogućnost da ćemo u buduće naše ljubimce osim od nametnika, morati braniti i od nameta.