Ostalo

DRŽAVA NE SMIJE STVARATI NOVE SIROMAŠNE

Ćorić: Neće biti umanjenja mirovina; Mrsić: Ćorić laže

Ministar rada Tomislav Ćorić poručio je da isplata zaostalih mirovina HVO-a nema veze sa zastupnikom Glasnovićem koji je rekao da je to pitanje uvjet njegove podrške Plenkovićevoj vladi.

Tomislav Ćorić   FOTO:Matija Djanjesic / CROPIX
Piše: Media Servis

Tvrdi i da neće biti umanjenja hrvatskih mirovina od 2019. za gotovo 30 posto. U to ne vjeruje bivši ministar SDP-ov Mirando Mrsić, koji optužuje Ćorića da laže.

Ćorić se pohvalio nizom dobrih gospodarskih pokazatelja poput broja nezaposlenih koji je pao ispod 200 tisuća, a umjesto u Ministarstvu to je učinio u Središnjici HDZ-a.

"Razlog je vrlo jednostavan, ja sam član Vlade RH iz redova HDZ-a i član središnjeg odbora HDZ-a i vjerujem da su to dovoljni razlozi." Vezano za dug od 200 milijuna kuna pripadnicima vijeća HVO-a a njih je 6,815 s prosječnom mirovinom od 2,800 kuna, ovog tjedna isplatit će se 80 milijuna. Temeljem međudržavnih ugovora mirovinski fondovi uplaćuju sredstva onoj zemlji u kojoj umirovljenici primaju mirovine, obrazlaže ministar.

"U tom kontekstu ova sredstva nemaju veze sa proračunom RH i RH je odlukom Vlade odlučila isplatiti dug prema pripadnicima HVO-a koji postoji od 1.1.2007. i namjeniti ta sredstva za isplatu tog duga." Rekli su da nemaju sredstva, kako to da ih odjednom imaju, a riječ je o 85 milijuna kuna, uzvraća bivši ministar, SDP-ov Mirando Mrsić:

"To nisu nikakva nova sredstva, to je pretakanje iz šupljeg u prazno, odnosno po meni oštećenje državno proračuna jer su ta sredstva mogla biti upotrijebljena za tekuću likvidnost ili da se manje zadužimo za isplatu mirovina", kaže Mrsić koji potpuno neprimjerenim smatra da ministar drži konferenciju u stranačkim prostorijama i pri tom navodi „alternativne činjenice“. Ćorić pak tvrdi da ova isplata nema nikakve veze s dogovorom sa zastupnikom Glasnovićem oko podrške Vladi.

A Slobodna Hrvatska nevjerojatnim ocjenjuje da se Vlada proglasila nadležnom za osnovanost njihove prijave. No promptno je reagirao i DORH. Kažu - nema elemenata kaznenog djela. Isto tvrdi i Ćorić.

"Bilo kakva insinuacija o kaznenoj odgovornosti predsjednika Vlade RH, odnosno ministara ili bilo koje osobe iz Vlade potpuno ne osnovana." Upitan hoće li sustav biti održiv, a hrvatske mirovine od 2019. manje za 27 posto, Ćorić poručuje da će izraditi zakonsko rješenje. Zakonsko rješenje najavljuju i u SDP-u. Jasno je da će opterećenja za proračun biti, ali država ne smije stvarati nove siromašne, rekao je Mrsić Media servisu:

"Ono što želim poručiti hrvatskoj javnosti da niti jedna osoba koja odlazi u mirovinu nakon 2019. neće biti zakinuta, dakle njihove mirovine neće biti umanjene na mirovinu trenutnih umirovljenika", tvrdi Ćorić.

"Ministar laže i obmanjuje javnost, jer sasvim jasno i po svim izračunima da ovisno o godinama koliko ste boravili u prvom mirovinskom stupu, da kada budete primali mirovinu iz prvog i drugog stupa da će vam ona biti do 30 % manja nego da ste bili samo u prvom mirovinskom stupu", uvjerava nas pak Mrsić.