Lokalni izbori 2017

BITKA ZA OSJEČKO-BARANJSKU ŽUPANIJU

Karlo Šatvar: HDSSB jamči stabilnost i daljni razvoj županije. Šišljagić se trebao više truditi uspostaviti suradnju s gradonačelnikom

Odlukom Vlade Republike Hrvatske u Republici Hrvatskoj u nedjelju, 21. svibnja 2017. godine održat će se lokalni izbori. Portal Republika.eu svim je kandidatima koji sudjeluju u izbornom procesu kroz intervju omogućio individualno predstavljanje programa, i to pod jednakim uvjetima, ravnopravno i maksimalno profesionalno. Razgovarali smo s Karlom Šatvarom kandidatom HDSSB-a za župana Osječko-baranjske županije.

Karlo Šatvar, kandidat HDSSB-a za župana Osječko-baranjske županije   FOTO:Facebook
Piše: Republika.eu

Republika.eu: Predstavite se u nekoliko biografskih rečenica

Rođen sam 1985. godine u Osijeku te sam 2011. godine godine završio Pravni fakultet u Osijeku. U HDSSB se uključujem odmah po osnivanju 2005. godine jer sam od malih nogu odgajan u lokalpatriotskom i domoljubnom duhu, a upravo na tim temeljima je nastao HDSSB. Smatram kako sam imao pravilan politički razvoj jer sam prošao sve razine, od aktivista koji lijepi plakate, preko vijećnika u vijeću gradske četvrti , pa sve do člana Gradskog vijeća grada Osijeka gdje sam već dva mandata jedan od aktivnijih vijećnika.  2014. godine članovi HDSSB-a izabrali su me za zamjenika predsjednika stranke a što je potvrđeno i na nedavnom stranačkom saboru 15. siječnja 2017.

Dakle nisam ničiji zec iz šešira već sam mukotrpno radio kako bih došao do trenutka kada procjenjujem kako sam unatoč svojoj mladosti dovoljno iskusan da vodim Osječko-baranjsku županiju.

 

Republika.eu: Što smatrate najvećim uspjehom aktualnog župana Šišljagića, a što neuspjehom?

Šišljagić se trebao više truditi uspostaviti dobru suradnju s gradonačelnikom Osijeka. Županija mora promicati prekvalifikacije

Gospodin Šišljagić je Osječko-baranjsku županiju vodio po programu i s ljudima HDSSB-a tako da je njegov uspjeh ujedno i uspjeh HDSSB-a u cjelini. 2013. godine stranačka tijela napravila su program u kojemu smo posebnu pozornost posvetili završetku investicijskog ciklusa u nastavno-sportske dvorane te smo u tome i uspjeli.

Smatram kako se gospodin Šišljagić trebao više truditi uspostaviti dobru suradnju s gradonačelnikom Osijeka gospodinom Vrkićem. Župan Šišljagić se često žalio kako ga gospodin Vrkić opstruira. i kako mu je s njim najteže uspostaviti kvalitetan odnos. Primjera loše suradnje Grada Osijeka i Županije je mnogo. Od studentskih kredita, do problema oko sufinanciranja ispraćaja maturanata, financiranja Hrvatskog narodnog kazališta pa sve do sporog rješavanja zemljišta za izgradnju I. gimnazije.


Republika.eu: Svi kandidati u pravilu kao jedan od gorućih problema navode iseljavanje. Molimo Vas da navedete vrlo precizno tri glavne mjere koje ćete kao župan, dobijete li podršku građana, provesti kako biste zaustavili negativne trendove

Prvo želim naglasiti kako Županije u ovakvom teritorijalnom i upravnom ustroju nemaju prevelike ovlasti kojima bi riješile ovakav gorući problem, no i unatoč tome kreativnim mjerama može se pridonijeti smanjivanju ovog negativnog trenda. Potrebno je naglasiti kako postoje odlasci iz egzistencijalnih razloga te drugi iz ekonomskih. Primjerice Hrvatska se teško može po pitanju plaća doktora natjecati s zapadnim državama. No mi moramo zaustaviti odlaske zbog preživljavanja, zbog nezaposlenosti.

Prva mjera je promjena upisnih kvota u srednje škole i na fakultete jer školujemo kadrove koji će se teško zapošljavati, dok  postoje zanimanja koja su itekako deficitarna. Danas imamo situaciju da prijevozničke tvrtke nude iznadprosječnu hrvatsku plaću profesionalnim vozačima, ali ih ne mogu pronaći dok s druge strane Zavod za zapošljavanje obiluje trgovcima. Druga mjera vezana je uz prvu jer je potrebno raditi prekvalifikacije radnika. U zapadnim državama promovira se cjeloživotno učenje jer se zahtjevi tržišta rada mijenjaju. Ovdje županija može učiniti mnogo aktivnom kampanjom promicanja prekvalifikacija ali i sufinanciranjem istih.

Treća mjera je poticanje poduzetništva mladih. Mladi, razumljivo, nemaju hrabrosti ući u poslovni poduhvat. Županija ih može biti velika potpora - savjetodavna i financijska. Treba nam što više kvalitetnih poduzetnika jer od njih živimo svi, direktno ili indirektno.

 

Republika.eu: Što smatrate svojom glavnom prednošću, a što najvećim nedostatkom u odnosu na ostale kandidate?

Ne bavim se ostalim kandidatima ali smatram kako sa svoje 32 godine “pucam” od energije i želje za radom. Unatoč godinama nisam neiskusan jer je iza mene gotovo deset godina sudjelovanja u političkim procesima i suradnja s nekima od veterana hrvatske politike.

 

Republika.eu: Navedite vrlo precizno koje su vam političke opcije potpuno neprihvatljive kao koalicijski partner nakon izbora i zašto? Koga od kandidata sigurno nećete podržati u drugom krugu?

Ne pristajem na podjele na lijeve i desne već na kvalitetne, vrijedne, poštene ljude i one druge. HDSSB jamči se stabilnost i daljni razvoj županije

Političke stranke čine ljudi. Ne pristajem na podjele na lijeve i desne već na kvalitetne, vrijedne, poštene ljude i one druge.  Želim graditi odnose sa svim ljudima koji žele raditi, koji žele pošteno služiti onima koji su ih izabrali. Vjerujem kako ću ući u drugi krug te da neću davati potporu, već suprotno, da će drugi podržavati mene.

 

Republika.eu: Poruka biračima?

U našem medijskom prostoru dominira teza kako treba dati priliku mladim političarima neopterećenima prošlošću i sukobima. Sebe prepoznajem u takvom opisu i zato očekujem da će me birači prepoznati i pokloniti mi povjerenje koje ću zasigurno i opravdati.

HDSSB upravlja našom Županijom od 2005. godine i za razliku od ostalih slavonskih županija mi smo u sredini po indeksima razvijenosti. Jedino glasom za mene kao župana i za listu HDSSB-a jamči se stabilnost i daljni razvoj županije.