Lokalni izbori 2017

KAMPANJA SE ZAHUTKAVA

Vrkićeve najave o Osijeku kao gospodarskoj zoni opovrgava stanje u "Nemetinu"

HDZ-ova kandidatkinja za osječku gradonačelnicu Ivana Šojat izjavila je u četvrtak kako se aktualni gradonačelnik Ivan Vrkić sustavno hvali da će cijeli grad biti gospodarska zona, ali da takve njegove tvrdnje i najave opovrgava stanje u Industrijskoj zoni "Nemetin" gdje je, upozorava, iskorišteno tek 10 posto od ponuđenih 35 čestica.

Ivan Vrkić   FOTO:Cropix
Piše: Hina

Šojat je održala konferenciji za novinare na ulazu u Industrijsku zonu "Nemetin" u kojoj je, kaže, za izgradnju infrastrukture dosad uloženo oko 30 milijuna kuna, uglavnom iz EU fondova, ali je problem što je iskorišteno tek 10 posto od ponuđenih 35 čestica u zoni.

"Pitam se čemu služi ova zona. Možda za uzgajanje ambrozije i drugog korova, jer poduzetnicima i ulagačima, koliko vidim, nema ni traga", poručila je.

Kandidatkinja za njezinu zamjenicu Sanda Pašuld najavila je kako će, u slučaju pobjede na izborima, jedan od prvih poteza u sklopu rekonstrukcije Gradske uprave biti osnivanje ureda za poduzetnike i obrtnike, koji će okupiti multidisciplinarne stručnjake i u kojem će poduzetnici moći dobiti sve relevantne informacije za pokretanje budućeg posla.

Kao primjer potrebe za rekonstrukcijom Gradske uprave, kandidat za zamjenika gradonačelnik Milan Opačak naveo je postojeći Upravni odjel za urbanizam, graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet, zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu, a što je, kako drži, "šest resora u jednom". Smatra, naime, kako je nemoguće da jedna osoba to može voditi učinkovito i brzo za građane, te da se preslagivanjem određenih ljudi unutar sustava može stvoriti brža i kvalitetniija uprava.

 Najavio je i osnivanje objedinjenog ureda za upravljanje gradskom imovinom, kako bi se raspoloživi gradski resursi mogli staviti u funkciju, te izvijestio kako su s Ministarstvom državne imovine već započeli razgovore o tome kako bi se dali u koncesiju određeni prostori u državnom vlasništvu na području grada, a koji nisu u funkciji.

 "Tako bi se partnerskim odnosom, u kojem bi grad upravljao tim prostorima, ostvareni prihodi podijelili u jednakim omjerima između grada i države, a poduzetnicima bi osigurali atraktivne prostore od kojih se neki nalaze u gradskom središtu, kazao je Opačak.