Lokalni izbori 2017

BITKA ZA GRAD OSIJEK

Ivana Šojat: Moramo našem gradu vratiti stari sjaj. Osijek će dati gradonačelnicu i njezin tim

Odlukom Vlade Republike Hrvatske u Republici Hrvatskoj u nedjelju, 21. svibnja 2017. godine održat će se lokalni izbori. Portal Republika.eu svim je kandidatima koji sudjeluju u izbornom procesu kroz intervju omogućio individualno predstavljanje programa, i to pod jednakim uvjetima, ravnopravno i maksimalno profesionalno. Razgovarali smo s Ivanom Šojat, kandidatkinjom HDZ-a za gradonačelnicu Osijeka.

Ivana Šojat, kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Osijeka   FOTO:Vlado Kos / Cropix
Piše: Republika.eu

Republika.eu: Predstavite se u nekoliko biografskih rečenica?

Rad u kulturi okosnica je mojeg života i profesionalnog puta koji me je doveo do književnih nagrada za moja djela. Volim raditi i kao prevoditeljica. U Ministarstvu obrane početkom devedesetih sam počela profesionalno raditi prevoditeljski posao, a uz to radila sam i na administrativnim poslovima u Uredu za odnose s UN-om i EU. Pisanje me veseli, a to nastojim pokazati radeći kao urednica kazališnih izdanja u HNK u Osijeku, gdje sam devet godina pjevala u Opernom zboru. Nekoliko godina sam bila kolumnistica raznih tjednika i časopisa. Pravda je životno načelo do kojeg mi je jako stalo, a dok sam u Belgiji šest godina radila kao sudski tumač imala sam priliku upoznati se i s tim kako razni zakoni i propisi utječu na sudbine ljudi. Volim Osijek što sam dokazala još i kao dragovoljka Domovinskog rata, a dokazujem i sad kao ponosna majka troje djece, koja se školuju i odrastaju u našem gradu. Nositeljica sam dvaju državnih odličja. Ne volim to javno isticati, ali kršćanska filozofija života, kršćanski nauk o odnosu prema drugim ljudima temelj je moje životne filozofije.

 

Republika.eu: S obzirom na to da ste se odlučili kandirati, očito smatrate kako aktualna gradska uprava i gradonačelnik ne rade dobro. Što nudite biračima kako bi se sadašnje stanje promjenilo? Što se promijenilo u HDZ-u, čija ste kandidatkinja, s obzirom na to kako je HDZ 4 godine podržavao aktualnu gradsku vlast na čelu s gradonačelnikom Vrkićem. Što smatrate njegovim najvećim uspjehom, a što neuspjehom? 

Gospodin Vrkić u protekle četiri godine nije na vrijeme prepoznao galopirajući problem iseljavanja mladih iz Osijeka. Grad će davati 15.000 kn za samozapošljavanje

U HDZ-u se promijenilo vodstvo stranke, a time se i stranačka politika vratila u okvire izvornih HDZ-ovih programskih načela koja su počivala na dijalogu i toleranciji. Podsjetila bih da je sadašnji predsjednik stranke gospodin Andrej Plenković vodstvo stranke preuzeo riječima kojima je dao do znanja da će HDZ biti stranka dijaloga i tolerancije, te stranka uključivosti, a ne isključivosti. Da nije bilo politike pomirbe predsjednika Tuđmana na početku devedesetih pitanje je bismo li pobijedili u Domovinskom ratu i bismo li danas živjeli u samostalnoj i suverenoj hrvatskoj državi. Gospodin Vrkić u protekle četiri godine nije iskoristio svoje šansu. Nije na vrijeme prepoznao galopirajući problem iseljavanja mladih iz Osijeka. Mislim da se Osijek može voditi na bolji način. Biračima nudim iskustvo koje sam stekla živeći i radeći u Belgiji. Nudim tranparentni način vođenja grada, nudim im donošenje odluka na temelju stručnih analiza i procjena timova koje će činiti stručnjaci, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje i njihov svjetonazor. Gradonačelnik treba omogućiti građanima rad u interesu svog grada. Životni svjetonazor i politička opredijeljenost ne smiju biti prepreka nikome tko želi dati doprinos boljitku cijele zajednice. Politika će dati gradonačelnicu i njezin tim koji će dati politički, odnosno programski okvir unutar kojeg mogu raditi svi koji vole Osijek.

 

Republika.eu: Svi kandidati u pravilu kao jedan od gorućih problema navode iseljavanje. Molimo Vas da navedete vrlo precizno tri glavne mjere koje ćete kao gradonačelnik, dobijete li podršku građana, provesti kako biste zaustavili negativne trendove. 

Da bi mladi ostali u Osijeku, oni moraju imati posla. Gradska uprava ne može otvarati radna mjesta, ali može stvoriti povoljnu klimu za investitore koji će to napraviti. Već sam u Osijek dovela jednog od pokretača IT industrije u svijetu, gospodina Roberta B. Fabera. On je aktivno sudjelovao u izradi mojeg programa. Zavod za zapošljavanje novim poduzetnicima daje potpore od 35.000 kuna za samozapošljavanje. Grad se mora uključiti u to s dodatnih 15.000 kuna. Uz ovu prvu mjeru treba tim mladim ljudima, kojim ćemo pomoći u pokretanju ili pronalasku posla, omogućiti da zasnuju obitelji i imaju djecu. Dakle, vrtići moraju raditi u dvije smjene, a škole moraju biti jednosmjenske s kvalitetnijom dopunskom nastavom. Kao treću mjeru želim u sve škole uvesti kvalitetniju i po mogućnosti besplatnu dopunsku nastavu stranih jezika, jer svijet je već odavno postao globalno selo i naši mladi ljudi moraju moći kvalitetno komunicirati u tom svijetu.

 

Republika.eu: Iako ste ozbiljan aspirant za drugi krug, trendovi govore da Vas sustižu Miroslav Šimić i Dragan Vulin. Koje su temeljne razlike između Vas i spomenutih kandidata? 

Razlika između Vulina, Šumića i mene je što sam ipak predstavnica nove hrvatske politike za razliku od njih. Surađivati ću sa svima koji razmišljaju pozitivno

Svi smo mi bez iznimke svjesni stanja u kojemu se Osijek nalazi, ove stagnacije koju dosadašnji gradonačelnik grčevito želi predstaviti kao stabilizaciju. Isto vrijedi i za sve građane grada Osijeka. I gospoda Vulin i Šimića, baš kao i ja nudimo svojim programima nudimo rješenja stanja koje se može opisati isključivo sivilom. Ono što nas temeljno i prvenstveno razlikuje jest činjenica da ja biračima sebe nudim kao predstavnika nove hrvatske politike koja je očišćena od svega po čemu pamtimo protekle godine, pa i desetljeća politike u Osijeku. Nisam mijenjala političke stranke i opcije. Nisam bila uključena u nikakve afere. Na koncu, mislim da će birači prepoznati i razliku u kvaliteti naših programa.

 

Republika.eu: Navedite vrlo precizno koje su vam političke opcije potpuno neprihvatljive kao koalicijski partner nakon izbora i zašto? Koga od kandidata sigurno nećete podržati u drugom krugu? 

Već sam napomenula da se na ovim izborima kandidiram kao predstavnica HDZ-a čija je politika uključivost, a ne isključivost. HDZ vodi politiku tolerancije i dijaloga, i zato sam se i odlučila aktivnije uključiti u politiku jer u ovakvom političkom programu kojeg provodi ovo sadašnje stranačko vodstvo vidim sebe. Dakle, nema nepoželjnih. Dobro su mi došli svi koji razmišljaju pozitivno i koji žele dati svoj doprinos boljitku Osijeka.


Republika.eu: Poruka biračima? 

Moramo zaustaviti stagnaciju našeg grada. Pozivam sve svoje sugrađane koji vole Osijek, kojima je Osijek najvažniji, sve koji imaju dobre projekte i ideje, koji imaju želju da se pridruže mojem timu i meni, da se uključe u posao koji će biti težak, koji će trajati, ali je moguć. Moramo našem gradu vratiti stari sjaj zbog kojeg je nekad nosio naziv Mali Beč. Moramo našoj djeci ostaviti grad u kojem se može lijepo i ugodno živjeti od vlastitog rada.