Lokalni izbori 2017

BITKA ZA OSJEČKO-BARANJSKU ŽUPANIJU

Domagoj Hajduković: Županija mora biti i servis svojim građanima koja se brine o jednakim šansama i jednakoj kvaliteti života za sve

Odlukom Vlade Republike Hrvatske u Republici Hrvatskoj u nedjelju, 21. svibnja 2017. godine održat će se lokalni izbori. Portal Republika.eu svim je kandidatima koji sudjeluju u izbornom procesu kroz intervju omogućio individualno predstavljanje programa, i to pod jednakim uvjetima, ravnopravno i maksimalno profesionalno. Razgovarali smo s Domagojem Hajdukovićem, kandidatom SDP-a za župana Osječko-baranjske županije.

Domagoj Hajduković   FOTO:Emica Elvedji / CROPIX
Piše: Republika.eu

Republika.eu: Predstavite se u nekoliko biografskih rečenica

Rođen sam 4. lipnja 1981. u Osijeku, profesor sam i saborski zastupnik SDP-a od 2011. godine i trenutno obnašam dužnost potpredsjednika Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.

Osnovnu i srednju školu završio sam u Osijeku, te je 2005.diplomirao povijest i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. 2009. sam diplomirao europske studije na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i trenutno sam doktorand povijesti na istom sveučilištu. Usavršavao se na brojim visokim učilištima u Hrvatskoj, Izraelu, Bugarskoj, Francuskoj…

Profesionalnu karijeru počeo kao učitelj engleskog jezika u OŠ Blage Zadre u Vukovaru, a tijekom karijere predavao sam povijest, engleski jezik i politiku i gospodarstvo u osnovnim i srednjim školama u Jarmini, Privlaci i Osijeku. Povijesne i politološke kolegije je predavao sam i na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu u Osijeku, a od 2008. do 2010. bio samdirektor Osječkog sajma d.o.o.

Član  sam SDP-a od 2000. godine, obnašao sam mnoge odgovorne stranačke dužnosti a izdvajam da sam tri puta izabran u Glavni odbor SDP-a čiji sam potpredsjednik bio od 2012. do 2016. Trenutno sam predsjednik Županijske organizacije SDP-a Osječko-baranjske županije i član Predsjedništva SDP zadužen za međunarodne odnose. Moj je rad prepoznat i u Parlamentarnoj Skupštini Vijeća Europe gdje sam potpredsjednik Socijalističke frakcije.

U nekoliko sam puta izabran u Gradsko vijeće grada Osijeka a bio sam i vijećnik u zadnjem sazivu Županijske skupštine. U 7. Sazivu Hrvatskog sabora sam predsjedao Hrvatskom izviđačkom parlamentarnom unijom, bio voditelj Hrvatsko-irske skupine međuparlamentarnog prijateljstva, a u 8. Sazivu potpredsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Moj rad na ljudskim pravima prepoznala je i Hrvatska akademija znanosti i umjestnosti u kojoj sam član Znanstvenog vijeća za mir i ljudska prava.

 

Republika.eu: S obzirom na to da ste se odlučili kandirati, očito smatrate kako aktualno županijsko vodstvo ne radi dobro. Što nudite biračima kako bi se sadašnje stanje promijenilo?

Županija mora biti i servis svojim građanima koja se brine o jednakim šansama i jednakoj kvaliteti života za sve

Nekoliko je razina na kojima bi se naša županija trebala mijenjati i pri tome valja imati na umu stvarne ovlasti i financijske mogućnosti županije. Prije svega, mislim da županija mora biti servis svojih građana i ona koja koordinira i usmjerava rad gradova i općina prema boljim rezultatima za sve nas. Tako se primjerice, mora više angažirati oko brendiranja naših poljoprivrednih proizvoda kako bi bili što prepoznatljiviji i lakše se plasirali na tržište. Neki pomaci postoje, kao na primjer sa Slavonskim medom, ali to je sve sporadično i nije dovoljno. Osijek je kolijevka hrvatskog pčelarstva, to je brend koji premalo koristimo i ne promoviramo. Poljoprivrednim proizvođačima, posebno u svijetlu zadnjih događanja s Agrokorom, županija može pomoći osnivanjem burze poljoprivrednih proizvoda, ciljanim poticanjem isplative poljoprivrede, posebice malih i mladih proizvođača i inovativnih procesa proizvodnje. Već sam prije imao inicijative u Saboru kako bi se porezna politika prilagodila i za naš kraj. Tako sam predlagao da se ciljanim poreznim olakšicama stimulira IT industrija koja je jaka u Osijeku (Osijek Sofware City) ali i u drugim gradovima naše županije gdje ima mnogo uspješnih "freelancera." Jasno je da su porezi u domeni državne vlasti, ali inicijativu za ove i slične poteze trebaartikulirati i aktualizirati i preko županijske razine. Županija mora biti i servis svojim građanima koja se brine o jednakim šansama i jednakoj kvaliteti života za sve. Zbog toga želim osigurati besplatne udžbenike za sve osnovce, a kao krajnji cilj sam si zadao i besplatan prijevoz za sve učenike koji školu pohađaju izvan mjesta stanovanja. Želimo da se u našoj županiji rađa što više djece a roditeljima ćemo pomoći s jednokratnim pomoćima od bar 2.000 kuna. Briga za darovite učenike i studente kroz njihovo stipendiranje i subvencioniranje smještaja u domovima mora naći svoje mjesto u županijskim politikama razvoja. Imamo odlično Osječko sveučilište čiji potencijal nedovoljno koristimo. Socijalna osjetljivost mora biti okosnica županijske politike, pomoć onima koji su slabijeg imovinskog stanja također mora biti nešto na što valja paziti: Ogrjev za one koji si ga ne mogu priuštiti, uskrsnice i božićnice za umirovljenike i sl. Postoji još mnogo toga što valja mijenjati, no ovo su samo neke glavne opće odrednice u kojem smislu želim voditi Osječko-baranjsku županiju.


Republika.eu: Svi kandidati u pravilu kao jedan od gorućih problema navode iseljavanje. Molimo Vas da navedete vrlo precizno tri glavne mjere koje ćete kao župan, dobijete li podršku građana, provesti kako biste zaustavili negativne trendove.

Na žalost, to nije problem koji se može jednostavno riješiti niti ga može riješiti županija sama. Međutim, sa svoje strane ipak može dati doprinos stvaranju poticajne i razvojne gospodarskog okruženja u kojemu će se mladi moći zapošljavati i graditi svoju budućnost. Naravno, ključ je u gospodarskom razvoju i zadaća je županije koliko god može raditi na tome da potencijalni investitori dolaze u naše gradove i općine, otvaraju radna mjesta, zapošljavaju. Treba raditi i na obrazovanju, kako bi bilo kvalitetno i dostupno svima ali i obrazovalo kadrove koje tržište rada traži. Uza sve to, treba raditi na poticanju i stipendiranju najboljih koje treba i zadržati u našoj županiji.

 

Republika.eu: Što smatrate svojom glavnom prednošću, a što najvećim nedostatkom u odnosu na ostale kandidate?

Spadam u novu generaciju političara kojima je bitan širi dogovor i rad na dobrobit našeg kraja. Kad je u pitanju razvoj Slavonije i Baranje, prepreka mu ne smiju biti stranačke i svjetonazorske razlike jer svi mi živimo i želimo da naša djeca žive u boljoj, prosperitetnijoj i razvijenoj županiji. Ako tome dodam svoju mladost, želju za radom i kontakte koje sam stekao svojim radom u Hrvatskom saboru i u međunarodnim poslovima, mislim da mogu puno učiniti za našu županiju.

 

Republika.eu: Navedite vrlo precizno koje su vam političke opcije potpuno neprihvatljive kao koalicijski partner nakon izbora i zašto? Koga od kandidata sigurno nećete podržati u drugom krugu? Hoće li se kriza vlasti kojoj svjedočimo na državnoj razini odraziti na rezultate lokalnih izbora? Ako da, kako?

Kako sam prije naglasio, lokalna politička razina je previše opterećena globalnim političkim razlikama. Rad na lokalnoj razini politike je rad za dobrobit lokalne zajednicu i tu takve razlike ne bi smjele postojati. Želim raditi i razgovarati sa svima koji žele dobro svome kraju, imaju ideju ili žele pomoći u tome da našu županiju učinimo boljom.

 

Republika.eu: Poruka biračima

21. svibnja Vi birate kojim će smjerom ići naša županija. Birajući SDP i mene kao kandidata birate ljude koji su pokazali i dokazali da su im interesi županije i njezinih građana na prvom mjestu iznad bilo kakvog politikanstva i strančarenja. Birate ljudi koji su pokazali da mogu biti konstruktivna oporba koja samo ne kritizira, već i predlaže i zna i preuzeti odgovornost kad je to potrebno. Zato, 21. Svibnja odaberite bolju županiju, odaberite SDP i naš tim poštenih i odgovornih ljudi.