Događanja

OČEKUJE SE OKO 15000 LJUDI

Na Bleiburškom polju komemoracija u povodu 72. obljetnice Bleiburške tragedije

Pod obnovljenim pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora na Bleiburškom polju u Austrij održat će se komemoracija žrtvama iz 1945. godine kada je jugoslavenska vojska likvidirala desetke tisuća pripadnika poražene vojske NDH i civila.

Bleiburško polje   FOTO:STV
Piše: Media Servis

Komemoracija u povodu 72. obljetnice Bleiburške tragedije počinje u 11 sati molitvom odrješenja na groblju Unterloibach od kuda će krenuti procesija prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju. Misno slavlje u 12 sati predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, nakon čega slijede pozdravni govori.

Na komemoraciji će kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović sudjelovati ministar državne imovine Goran Marić, Sabor je pokrovitelj pa će komemoraciji nazočiti njegov novi predsjednik Gordan Jandroković, a kao izaslanik premijer Plenkovića u Bleburgu će biti ministra branitelja Tomo Medved. Komemoraciji će prisustvovati i potpredsjednik Sabora te zamjenik šefa HDZ-a Milijan Brkić, kao i kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba dolazi Bruna Esih u pratnji Zlatka Hasanbegovića.

Mostovi zastupnici već su ranije odali počast bleiburškim žrtvama. Čak 21 austrijska organizacija, među njima i stranka Zelenih, zatražili su zabranu okupljanja. Zemaljski ured za zaštitu ustavnog poretka taj je zahtjev odbio uz obrazloženje da se radi o vjerskoj manifestaciji. Očekuje se do 15 tisuća ljudi.