Lokalni izbori 2017

BITKA ZA GRAD OSIJEK

Anto Đapić: Osijek nema vremena za eksperimente i lutanja nego treba čvrstu političku ruku s dokazanim rezultatima

Odlukom Vlade Republike Hrvatske u Republici Hrvatskoj u nedjelju, 21. svibnja 2017. godine održat će se lokalni izbori. Portal Republika.eu svim je kandidatima koji sudjeluju u izbornom procesu kroz intervju omogućio individualno predstavljanje programa, i to pod jednakim uvjetima, ravnopravno i maksimalno profesionalno. Razgovarali smo s bivšim gradonačelnikom i kandidatom za gradonačelnika Osijeka Antom Đapićem.

Kandidat za gradonačelnika Osijeka Anto Đapić   FOTO:Facebook
Piše: Republika.eu

Republika.eu: Predstavite se u nekoliko biografskih rečenica.

Anto Đapić, Osječanin. Hrvatski sam političar, zastupnik u Hrvatskom saboru u više mandata, predsjednik osječkog Gradskog vijeća, bivši i budući osječki gradonačelnik. Predsjednik sam Demokratskog saveza nacionalne obnove.

 

Republika.eu: S obzirom na to da ste se odlučili kandirati, očito smatrate kako aktualna gradska uprava i gradonačelnik ne rade dobro. Što nudite biračima kako bi se sadašnje stanje promijenilo? Što smatrate najvećim uspjehom aktualnog gradonačelnika Vrkića, a što neuspjehom?

Umirovljenici će imati besplatan javni prijevoz, nagrađivat ćemo izvrsnost maturanata s tisuću kuna, vratiti naknadu od 4 tisuće kuna za svako rođeno dijete iz doba moje vlasti, te pretvoriti Osijek u velesajamski grad.

Na čelu Osijeka treba biti osoba koja je iskusan političar, politički menadžer i dobar komunikator, a što sam dokazao obnašajući u dva navrata dužnost osječkog gradonačelnika i kao predsjednik Gradskog vijeća. Osijek nema vremena za eksperimente i lutanja nego treba odlučnu i čvrstu političku ruku koja će znati kvalitetno upravljati gradom. Dokazano sam bio iznimno uspješan gradonačelnik, a kao predsjednik Gradskoga vijeća pokazao sam iznimne sposobnosti političke komunikacije koja je sadašnju gradsku upravu dovela do kraja mandata. Kako i sam slogan moje kampanje kaže "Dokazano" najavljujem, među ostalim, kako će umirovljenici imati besplatan javni prijevoz, nagrađivat ćemo izvrsnost maturanata s tisuću kuna, povećati naknadu od 4 tisuće kuna za svako rođeno dijete te pretvoriti Osijek u velesajamski grad. Također, jamčim kako ću proširiti tramvajsku mrežu od Zelenog polja do Bikare i od Mačkamame do Centralnog groblja. Želim snažan razvoj do sada neispunjenih potencijala turizma i obrtništva u gradu.

 

Republika.eu: Svi kandidati u pravilu kao jedan od gorućih problema navode iseljavanje. Molimo Vas da navedete vrlo precizno tri glavne mjere koje ćete kao gradonačelnik, dobijete li podršku građana, provesti kako biste zaustavili negativne trendove?

Bez intervencije države, bez drukčije porezne politike prema Slavoniji i Baranji neće se moći ništa veliko napraviti.

Osijek treba staviti u fokus nacionalne politike. Dakle, temelj te politike mora nositi država, posebno prema Slavoniji i Baranji. Hrvatska ne može biti podijeljena na dvije Hrvatske, onu koja jest i onu koja nije bila u Domovinskom ratu. Bez intervencije države, bez drukčije porezne politike prema Slavoniji i Baranji neće se moći ništa veliko napraviti. Mi možemo malim palijativnim mjerama pokazati da nam je stalo do populacijske politike. Kad sam bio gradonačelnik, jednokratna rodiljna naknada bila je 4000 kuna, tako će biti i sada. Trebamo nagrađivati izvrsnost, posebno maturanata, studenata, davati olakšice za obitelji koje imaju djecu u vrtićima. 

 

Republika.eu: Vidljivo je da u dosadašnjem dijelu kampanje najmanje napadate aktualnog gradonačelnika Vrkića i kandidata HDSSB-a Dragana Vulina. Radite li to iz razloga što očekujete da bi isti mogli ući u drugi krug, pa se ne želite sukobljavati zbog Vaših koalicijskih kalkulacija s budućim gradonačelnikom?

Stekli ste očito krivi dojam jer ne stignem se baviti protukandidatima već su mi trenutačno na prvome mjestu moji sugrađani s kojima provodima najviše vremena. Naime, kao budući gradonačelnik moram se fokusirati na projekte koje ću ponovno realizirati jer to je najbitnije, kao što je to bio slučaj kada sam prije 8 godina bio na čelu najljepšeg Grada na svijetu. Posebno bih napomenuo, ukoliko birači budu procjenjivali na osnovu činjenica i tko je što dosad radio apsolutno sam bez konkurencije. 

 

Republika.eu: Navedite vrlo precizno koje su vam političke opcije potpuno neprihvatljive kao koalicijski partner nakon izbora i zašto? Koga od kandidata sigurno nećete podržati u drugom krugu?

S obzirom kako ću nekome od aktualnih protukandidata biti oponent u drugome krugu tek tada ću javnosti predstaviti pobjedničku taktiku takozvanog 2. kruga.

 

Republika.eu: Poruka biračima

Drage Osječanke i Osječani, svojim djelovanjem svjedočim dosljednost u promoviranju interesa grada Osijeka, a ono što sam prije osam godina kao gradonačelnik obećao, dokazano sam i ostvario. Ukoliko mene izaberete ponovno će Osijek biti silan grad! Moji korijeni su tu, borim se za budućnost ovoga grada i Osijek nosim u srcu!

Izađite na izbore i podržite mene i  listu iskrenih i dosljednih domoljuba, listu Demokratskog saveza nacionalne obnove!