Društvo

"STOP PLAGIRANJU U HRVATSKOJ"

Đikić: Imamo više od 11.400 potpisa i tražimo nultu toleranciju prema plagiranju

Oko 11.400 građana potpisalo je peticiju 'Stop plagiranju u Hrvatskoj' sa zahtjevom da Vlada i Sabor podrže politiku nulte tolerancije na plagiranje kao i da strogo sankcioniraju sve osobe na javnim funkcijama u RH koje su počinile plagijat.

Ivan Đikić   FOTO: Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Media Servis

Peticiju je pokrenula skupina od 19 profesora, znanstvenika, liječnika i studenata među kojima je i Ivan Đikić koji je istaknuo kako je plagiranje utvrđeno u Hrvatskom saboru, Vladi i Ustavnom sudu.

"Ta činjenica nam ukazuje da je tolerancija i relativiziranje problema plagiranja veliki problem naših političkih i društvenih odnosa i odgovornosti koje imamo. Naša građanska inicijativa želi tu toleranciju prema plagiranju pretvoriti u ono što je u EU standard, a to je apsolutna nulta tolerancija na plagiranje", rekao je Đikić.

Inicijatori peticije od Vlade i Sabora zahtijevaju da se u Etički kodeks Sabora RH unese odredba prema kojemu utvrđeno plagiranje od strane javnih dužnosnika predstavlja tešku povredu etičnosti ističući kako je plagiranje i obnašanje javne dužnosti nespojivo. Zahtijevaju i da se što prije donese zakon o etičkim standardima u javnom sektoru.