Lokalni izbori 2017

BITKA ZA GRAD OSIJEK

Miroslav Vanek: Tek kada se politika makne iz naših života najuspješniji će dobiti priliku riješiti probleme

Odlukom Vlade Republike Hrvatske u Republici Hrvatskoj u nedjelju, 21. svibnja 2017. godine održat će se lokalni izbori. Portal Republika.eu svim je kandidatima koji sudjeluju u izbornom procesu kroz intervju omogućio individualno predstavljanje programa, i to pod jednakim uvjetima, ravnopravno i maksimalno profesionalno. Razgovarali smo s kandidatom za gradonačelnika Osijeka Miroslavom Vanekom.

Miroslav Vanek
Piše: Republika.eu

Republika.eu: Predstavite se u nekoliko biografskih rečenica

Rođen sam 1976. godine u Osijeku gdje sam završio III gimnaziju. U Osijeku završavam i Pravni fakultet, oženjen sam i otac troje djece. Zaposlen sam u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a kroz svoj profesionalni rad dugi niz godina uspješno surađujem s poslodavcima, obrazovnim ustanovama, lokalnim samoupravama, civilnim društvom, sindikatima i drugim dionicima tržišta rada! U politiku sam se uključio zajedno s prijateljima prije četiri godine pred lokalne izbore kao odraz zajedničkog nezadovoljstva političkim stanjem u gradu Osijeku. Zajednička želja nam je bila u politiku grada vratiti građansku tradiciju Osijeka, onaj dobri duh Osijeka koji možete osjetiti šetajući parkom, promenadom, u kazalištu i kinu, na utakmici, u razgovoru sa susjedom. Svagdje u gradu, ali u politici - ne!

 

Republika.eu: S obzirom na to da ste se odlučili kandirati, očito smatrate kako aktualna gradska uprava i gradonačelnik ne rade dobro. Što nudite biračima kako bi se sadašnje stanje promijenilo? Sudjelovali ste u trenutnoj gradskoj vlasti kao podrška aktualnom gradonačelniku Vrkiću. Što mu najviše zamjerate?

Ivan Vrkić bio je dobro tranzicijsko rješenje nakon Krešimira Bubala i vremena vladavine HDSSB-a. Način na koji je HDSSB upravljao gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom doveo je do stvaranja GOGE jer je situacija u Osijeku postala neizdrživa.

2013. godine bili smo spremni preuzeti odgovornost te smo se pridružili vladajućoj koaliciji, no nakon nekoliko mjeseci shvatili smo da ništa od naše vizije upravljanja gradom neće biti ostvareno, iako su po nama GOGO pravila trebala biti nešto što se podrazumijeva (transparentno zapošljavanje putem natječaja, javne objave zaposlenih, potrebno radno iskustvo i obrazovanje za ulazak u nadzorne odbore i upravna vijeća). Nakon toga odlučio sam biti politički korektiv i zagovaratelj interesa građana te sam se, u prošlom sazivu Gradskog vijeća, kao gradski vijećnik često sukobljavao sa starim koncepcijama politike koje su Osijek i dovele u današnje stanje. Zbog toga je GOGO postao sinonim za dosljednost i odlučnost u politici grada Osijeka!

 

Republika.eu: Svi kandidati u pravilu kao jedan od gorućih problema navode iseljavanje. Molimo Vas da navedete vrlo precizno tri glavne mjere koje ćete kao gradonačelnik, dobijete li podršku građana, provesti kako biste zaustavili negativne trendove

GOGO i Pametno za Osijek imaju vrlo jednostavan plan, no njegovo ostvarenje bi temeljito promijenilo atmosferu i uvjete života i rada u našem gradu.

Prvi preduvjet je da se politika makne iz svih pora društva u Osijeku jer joj tamo jednostavno nije mjesto. Posao politike je izgraditi preduvjete, a ne odlučivati tko će dobiti posao, tko će biti primljen na natječaju, koliko će tko dobiti novaca i kako će ga trošiti, utjecati, pa čak i ucjenjivati - to se odnosi na sve: od udruga civilnoga društva, do sustava obrazovanja, sporta pa do svih drugih dijelova našega društva. Prevelika uključenost politike dovela je do razvijanja snažne autocenzure i straha kod naših građana. Nitko se ne usuđuje ništa reći ili komentirati jer se svi boje kako će se to odraziti na njihovo radno mjesto. Taj je strah glavni kočničar promjena u našem društvu, bilo kakvog gospodarskog i društvenog napretka i, usudio bih se reći, glavni razlog zašto je toliko mladih otišlo i sa sobom povelo cijele obitelji. Tek kada se politika makne iz naših života najuspješniji će dobiti priliku riješiti probleme, a jedino će najbolji među nama znati pokrenuti Osijek naprijed.

Zatim, Osijek mora postati glavni grad za business u Hrvatskoj i početi privlačiti dobro plaćene poslove, a za to grad Osijek mora osigurati potrebnu infrastrukturu (poput infrastrukture za brzi Internet!). Glavna zadaća gradske uprave bit će drugačije i kvalitetnije brendiranje grada jer smo sada prikazani kao grad gladnih i siromašnih koji je ugušen komarcima i u kojemu gotovo više nitko i ne živi. Svi problemi koje imaju i drugi hrvatski gradovi za Osijek su prenapuhani i nitko ozbiljan neće doći ulagati u takav grad.

Osijek više od desetljeća nije dobio ni jedan veliki projekt. Od Vlade RH ćemo zahtijevati dovršetak projekata u koje su već uloženi milijuni, no zbog njihovog zastoja cijeli grad i građani nalaze se u nepovoljnom položaju. Pri tome mislim na Koridor 5c koji je prometna žila kucavica i koji uključuje autocestu, željeznicu, a potaknut će razvoj i Zračne luke Osijek, Riječne luke Osijek, podići će cijenu zemljišta u gospodarskim zonama te privući veći broj turista. Tu je i osječka elektrana u koju je uloženo 20 milijuna kuna, a u Osijeku se i dalje proizvodi samo 5% električne energije od ukupne potrošnje. I na kraju tražimo novi Regionalni centar za gospodarenjem otpadom na Orlovnjaku jer je Lončarica Velika posve neprimjerena.

Ako Vlada RH ne dovrši ove projekte, tada će svima biti jasno da je promovirani projekt "Slavonija, Baranja i zapadni Srijem" samo puka kozmetika.

 

Republika.eu: Što smatrate svojom glavnom prednošću, a što najvećim nedostatkom u odnosu na ostale kandidate?

Naša glavna prednost je to što smo slobodni. Ne ovisimo ni o kome, nikome ništa nismo dužni, možemo otvoriti koju god temu želimo i možemo prozvati koga smatramo da treba. Za nas nema nedodirljivih.

S druge strane nemamo dovoljno financija za kvalitetnu promidžbu i podizanje vidljivosti, no nadoknađujemo to kreativnim intervencijama prije svega na društvenim mrežama.

 

Republika.eu: Navedite vrlo precizno koje su vam političke opcije potpuno neprihvatljive kao koalicijski partner nakon izbora i zašto? Koga od kandidata sigurno nećete podržati u drugom krugu?

U današnjoj konstelaciji odnosa nema apsolutno neprihvatljivih političkih opcija. U protekle četiri godine surađivali smo sa svim opcijama, a temelj za to su bili projekti. Nas ne zanima ideologija, mi smo gradska "komunalna" stranka i uvijek ćemo podržati dobar projekt, a glasno se pobuniti protiv lošega - neovisno o tome tko ga je predložio.

 

Republika.eu: Poruka biračima

Glas za GOGU nije bio bačen glas ni 2013. godine, a neće biti ni sada kada smo snage udružili sa strankom Pametno. Okupili smo tim vrhunskih mladih ljudi koji žele i znaju raditi. Imamo jasnu ideju kako grad Osijek treba izgledati i spremni smo se za to boriti! GOGO je jedina autohtona osječka politička stranka, bili smo jedina opozicija u Gradskom vijeću i dokazali smo da nas se ne može kupiti foteljama, nadzornim odborima ili mjestima u Hrvatskom saboru. GOGU i osječku podružnicu Pametnoga zanima Osijek i Osječani - a to nema cijenu!