Lokalni izbori 2017

TJEDNI OSVRT

Zašto je važno glasati?

Gledajte na to i ovako - ako ne iziđete na izbore nemate pravo prigovarati, čak ni uz kavu, i to čak četiri godine

''Pozivamo birače da izađu na lokalne izbore pa i ako ih boli glava. Neka popiju aspirin jer će ih, ako ne izađu, boljeti iduće četiri godine'', rekao je 2009. Ivo Sanader   FOTO:Pixabay
Piše: Damir Gregorović

Lokalni izbori, koliko se god prema svojim značajkama i ukupnom učinku razlikovali od parlamentarnih, uvelike su važni za naš svakodnevni život. Oni su jedinstvena prilika da građani sudjeluju u političkom životu, daju glas onima kojima veruju i nagrade, ili kazne, one koji su u njihovo ime loše radili, naprosto jer kandidate većinom poznaju.

Znamo da ste umorni od politike, a predizborne kampanje već vam idu na nos. Zato, kako biste političarima jasno pokazali što mislite, i ako već ne želite glasati, na izborni listić možete, primjerice, nacrtati što god želite, od leptirića do nečeg nepristojnijeg, iako nije primjereno. No i to je bolje nego uopće ne izići na izbore.

Uglavnom, koliko god da vas politika ne zanima, ona kroji glavne konture vašeg života. Možda vas ne zanima politika u njezinim pojedinim segmentima, ali zasigurno vam je važno u kojem će smjeru ići odluke koje se tiču vas osobno, ali i vaše sredine. Onda gledajte na to i ovako - ako ne iziđete na izbore nemate pravo prigovarati, čak ni uz kavu, i to čak četiri godine.

Inače, glasanje traje vrlo kratko, a biračko mjesto vjerojatno vam se nalazi na putu do trgovine, crkve ili kafića u kojem pijete kavu. A čak i samo jedan glas utječe na ukupan zbroj i u potpunosti može mijenjati rezultat izbora, odnosno odrediti vlast.

Zato je važno da građani iziđu sutra na birališta i to u što većem broju. Važno je da glasaju i tako odlučuju o svojoj sudbini, a ne da to čine drugi umjesto njih. Jer ako politika već određuje kako živimo i kako ne bismo smjeli živjeti, onda treba glasati, učiniti makar toliko. Ako se politika tiče svih vas, onda je prirodna odgovornost građana sudjelovati na izborima. I nema opravdanja za one koji tvrde da nemaju za koga glasati, a nakon izbora kukati kako župan, gradonačelnik ili načelnik općine nije njihov izbor, i da se ništa neće promijeniti.

Upravo izlaskom na birališta treba kazniti ili nagraditi one u koje ne vjerujemo i one u koje vjerujemo. Najčešće naknadno kažnjavamo one koji su loše radili i rjeđe pravimo dobar izbor. Uostalom, društva u kojima je izlaznost veća aktivnija su i naprednija. Naročito je bitno gasati za sposobne, poštene i nesebične kandidate, jer samo nam tako može biti bolje. A baš u bremenitim vremenima u kojima danas živimo i promjene mogu biti izlaz. Promijeniti nakon četiri godine vodstvo grada, županije ili općine, jednostavno je te može biti ispravno i zdravo. Naime, svugdje gdje su isti ljudi ili stranke na vlasti godinama, pokazalo se da generalno nije dobro za ljude.

Autor: Damir Gregorović