Lokalni izbori 2017

LOKALNI IZBORI

U Hrvatskoj otvorena birališta

U Hrvatskoj su u nedjelju u 7 sati otvorena birališta na kojima će 3 milijuna i 720 tisuća birača odlučiti tko će u iduće četiri godine obnašati predstavničku i izvršnu vlast u 576 lokalnih jedinica, birališta su otvorena do 19 sati.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Hina

Državno izborno povjerenstvo (DIP) poziva birače da izađu na birališta.

"Smisao je izbora da se vidi volja birača, odnosno da se pokaže njihov odabir za vođenje općine, grada ili županije. Pozivaju se svi birači da izađu na izbore, izborna tijela bit će spremna", poručuje potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

Više od 47 000 kandidata

Na lokalnim se izborima za oko 9.500 mjesta natječe se 47. 601 kandidat.  

Bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici. Zamjenici župana iz reda nacionalnih manjina biraju se u 11 županija, zamjenici gradonačelnika u 16 gradova, a zamjenici općinskih načelnika u 35 općina.  

Kad je riječ o predstavničkoj vlasti, bira se 836 članova županijskih skupština, 2266 članova gradskih skupština i vijeća i 5152 članova općinskih vijeća.  

Pravo birati imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina s prebivalištem na području jedinice za čija se tijela izbori provode.

Među onima koji mogu birati i biti birani u predstavnička tijela po prvi je put i 25 državljana drugih država članica Europske unije. Oni, međutim, ne mogu birati izvršnu vlast, dakle općinske načelnike, gradonačelnike i župane.  

Na lokalnim se izborima ne može glasovati izvan mjesta prebivališta, ne glasuje se u inozemstvu, ne može se koristiti preferencijski glas.

Ispravno se glasuje ako se na glasačkom listiću zaokruži samo jedan redni broj ispred naziva liste za vijeće, odnosno skupštinu ili jedan redni broj ispred imena kandidata za načelnika, gradonačelnika i župana te njihove zamjenike.  

U jedinicama gdje se biraju zamjenici načelnika, gradonačelnika i župana iz reda nacionalne manjine, odnosno hrvatskog naroda u jedinicama gdje neka nacionalna manjina čini većinu (npr. Civljane, Erdut, Udbina), birački će odbor uručiti glasački listić biraču samo na njegovo traženje.  

Najmanje 4 vrste listića, ne smije ih se fotografirati

Provedba lokalnih izbora složen je posao. Svaki će birački odbor imati najmanje 4 listića ispred sebe i četiri vrste izbora, a u nekima i pet, podsjeća Lovrin.

Biramo, napominje, županijsku skupštinu, općinsko ili gradsko vijeće, župana, općinskog načelnika ili gradonačelnika i župana, a u nekim jedinicama i njihove zamjenike iz reda nacionalnih manjina, odnosno hrvatskog naroda. U Zagrebu se bira gradonačelnik i Gradska skupština, ali i vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, pa će birači također dobiti četiri listića.  

DIP upozorava birače da je korištenje mobilnih telefona i fotografiranje glasačkih listića u protivnosti sa općim pravilima ponašanja na biračkom mjestu i pravilima izbornog postupka. Posebno napominje da bi fotografiranje listića moglo "podrazumijevati ponašanje koje je protivno izbornim načelima i zakonskim odredbama". Upućuje i na Kazneni zakon koji propisuje kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenih djela povrede slobode odlučivanja birača odnosno povrede tajnosti glasovanja.

Poslodavcima koji u nedjelju rade, DIP je preporučio da poslovanje organiziraju tako da svim zaposlenicima omoguće izlazak na birališta.  

Na izborni dan, DIP će u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu birača. Prije četiri godine do 11 sati na birališta je izašlo 478 tisuća birača ili 13, 5 posto, do 16 sati njih 1, 18 milijuna ili 32, 9 posto.  

Prvi privremeni rezultati izbora, bit će dostupni na stranici www.izbori.hr od 21 sat. Ostale informacije o provedbi lokalnih izbora mogu se dobiti od nadležnih općinskih, gradskih i županijskih izbornih povjerenstava, upućuje DIP.