Politika

IZNENAĐENJA LOKALNIH IZBORA

Esih osvojila dvostruko više od Prgometa, Čehok s optuženičke klupe u vodstvo u Varaždinu

I na ovim izborima dogodila su se neka iznenađenja.

Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Bruna Esih osvojila je 11 posto glasova birača u Zagrebu. Teško da bi se itko mogao sjetiti nekog njenog projekta ili programa za glavni grad. Svoju političku priču gradila je sa Zlatkom Hasanbegovićem na odmaku od HDZ. I to desnom odmaku. Sada najavljuju stranku i pohod na nacionalne izbore.

"Riječ je o izvrsnom, sjajnom rezultatu koji je potvrdio političku utemeljenost Brune Esih da izađe na ove izbore sa svojom posebnom listom, da se kandidira za gradonačelnicu Zagreba, nakon što je gospodin Plenković osobno mimo volje članova i pristaša HDZ-a nametnuo gospodina Prgometa za kandidata za gradonačelnika Zagreba", izjavio je Hasanbegović dodajući kako se pokazalo da je Prgomet doživio politički slom. Izlazak na parlamentarne izbore, ali na drugoj strani spektra najavljuje Tomislav Tomašević koji je s projektom Zagreb je naš osvojio 7,5 posto i 4 vijećnika u gradskoj skupštini.

"Stalno ističemo da je SDP u krizi, da nema energije, kapaciteta i ne odgovara izazovima suvremene ljevice što mi zastupamo kao ekološka održivost, rodna ravnopravnost. Imamo i preslagivanje na nacionalnoj razini u krizi jednog razvojnog modela koji simbolizira Agrokor". Novu energiju donio je i nezavisni kandidat Marko Jelić umalo pobijedivši već u prvom krugu HDZovu Josipu Rimac u njenoj utvrdi.

"Pokazalo se da ti kandidati nisu provjereni, provjereni su u negativnim aspektima. Mi smo rješavali konkretno ljudima probleme, gdje su godinama imali probleme. I to odmah ljudima pokazuje da je moguće ostaviti ako imate volje". Iznenadio je i povratnik Ivan Čehok u Varaždinu, osvojivši 40 posto u prvom krugu. Boravak u zatvoru i sudski procesi očito građanima nisu smetali, a on vjeruje da dolazi kraj političkim strankama kakve poznajemo.

"I ovo što se događalo u Saboru pokazuje da je građanima dosta stranačkog nadmetanja, odnosno bolje rečeno podmetanja i da je došlo vrijeme za nove neovisne građanske liste.", zaključak je Čehoka. Željko Kerum uvijek je zanimljivost, no ovaj ga put ne možemo nazvati iznenađenjem. Baš kako su ankete i predviđale, osebujni poduzetnik i bivši gradonačelnik u drugi krug ulazi s prednošću pred HDZovim kandidatom.