Ostalo

I OVE GODINE U VRHUNSKOM IZDANJU

18. Streetrace u Osijeku obara sve rekorde!

Vikend u Osijeku obilježili su automobili, motori, probijanje zvukova limenih ljubimaca tijekom ubrzanja, ali i škripa guma na utrkama osječkog Streetacea. Osamnaesto izdanje ovog popularnog natjecanja oborilo je i rekorde po broju sudionika i natjecatelja.

Piše: Dario Andraković/STV

Utrke ubrzanja automobila i motora po raznim klasama u tri dana natjecanja s kvalifikacijama na čepinskoj zračnoj pisti svake je godine prepoznatljivi brend u gradu Osijeku.

No, isto tako svake godine event je sve masovniji i kvalitetniji s puno više sadržaja. Ove godine na 18. izdanju ovog osječkog auto-moto natjecanja organizatore i vozače poslužilo je i odlično vrijeme.

- Ne pamtimo kad smo imali zadnji put ovoliko natjecatelja, pa i publike. Imali smo rekord od 178 natjecatelja prvoga dana, drugoga dana još i više i vikend je zaista odličan, zadovoljno ističe Rudolf Kalkan, predsjednik AK Slavonija i organizator osječkog Streetracea.

Streetrace utrke ubrzanja na 402 metra, natjecanje koje je u Europi jako popularno, u Osijeku i Hrvatskoj sve je popularnije i cjenjenije i to ponajviše zahvaljujući osječkim entuzijastima, koji su sve ovo započeli prije 8 godina.

Utrke su za amatere, ali i profesionalce i boduju se za prvenstvo Hrvatske, te je cijelo natjecanje licencirano u Hrvatsko auto i karting Savezu.

Pobjeda na utrci ubrzanja na 402 metra ovisi o mnogo stvari i detalja.

- Ljudi misle općenito jači auto pa pobjedi. No to ima neku granicu do 400 ili 500 konja, ali sve ovo što je iznad igra i fizika, geometrija ovjesa, ovisi o startu, kako će on ispaliti. Imate auto od 1000 konja, ima onih koji ne mogu startati, greške se ne praštaju, imate loš start vas nema, imate loše šaltanje vas nema, objašnjava Kalkan.

Bilo je tu ponovno moćnih mašina, neke su davno prešle magične granice od 1000 konjskih snaga i vremena ispod 10 sekundi na četvrt milje.

No, i ostale kategorije, StreetStyle, dB drag, glazba uz DJ-a i svi ostali sadržaji ni ovoga puta nisu izostali.

Prvi put na streetraceu predstavila se i osječka limuzina za posebne potrebe vjenčanja, momačkih zabava ili maturalnih priredbi.

Pripadnice ljepšeg spola idu uz ovakva natjecanja, ali ne samo kao hostese ili pratilje već i same sudionice i vozačice.

I djevojke se razumiju u atomobile i dobri su vozači.

- Oduvijek volim automobile i motore brzu vožnju. Dečko mi je mehaničar i stalno smo u autima. Sve razumijem i žene znaju dobro votiti i biti sigurne u vožnji ali i jako brze, to je velika ljubav, kaže vozačica i vlasnica automobila Ana Erak iz Zagreba.

Ovaj sport naravno nije za svakoga i preskup je, pa stoga mogu egzistirati samo veliki zaljubljenici u aute i motore.

Nagrade nisu ni približno bogate kao samo ulaganje i potrošnja na vozilo, ali poseban užitak je sudjelovati na ovakvom događaju, a zamislite kako tek i pobijediti.