Lokalni izbori 2017

LOKALNI IZBORI

Koga podržavaju stranke tamo gdje nemaju kandidate?

Podršku kandidatima na županijskom i gradskom nivou diljem Hrvatske ovih dana daju čelnici ali i članovi vodećih stranaka. Još tri dana ostalo je do izborne šutnje uoči drugog kruga lokalnih izbora, a zanimljivi su odgovori na pitanja koga stranke podržavaju u pojedinim gradovima u slučaju da nema njihovih kandidata...

Glasački listići   FOTO:Denis Jerkovic / CROPIX
Piše: Media Servis

 Zagreb. Milan Bandić i Anka Mrak Taritaš u drugom krugu. Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković ne želi decidirano reći kakva je preporuka stranke njihovim biračima. Je li to onda prešutna potpora Bandiću, zanimalo je novinare?

"Svatko ima pravo na biračkom mjestu odlučiti za koga će glasovati. Birači HDZ-a isto tako odlučuju sukladno vlastitim procjenama, onome za što se kandidati zalažu, gledaju projekte, programe, svjetonazor koji zastupa određeni kandidat tako da sam siguran da birači HDZ-a u Zagrebu jako dobro znaju za koga treba glasovati", ustvrdio je Jandroković. Ne želi Jandroković ni o špekulacijama da bi se upravo u Zagrebu mogli dogovoriti s Bandićem tako da netko iz njihove stranke - poput Drage Prgometa ili Milijana Brkića, bude šef skupštine. Kad je o glavnom gradu riječ, Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je NAŠ pozvao je građane da ne glasaju za aktualnog gradonačelnika. S druge strane Anka Mrak Taritaš očekuje potporu svih onih koji su u prvom krugu glasali protiv Bandića, bez obzira iz koje opcije dolaze:

"Mislim da ima šanse da privučem sve one glasove svih onih glasača koji su svjesni toga da nam treba sekundica do promjene u Gradu Zagrebu", izjavila je Mrak-Taritaš.No čini se da HDZ ne brinu previše potpore njihovim protukandidatima diljem zemlje. Tako u Primorsko goranskoj županiji šef HDZ-ovog županijskog odbora Oleg Butković danas još jednom ponavlja da je HDZ u toj županiji osvojio 10 od 36 gradova i općina. U drugom krugu bore se za vlast u 9 gradova i općina i nada se pobjedi:

"To pokazuje snagu HDZ-a na ovim prostorima, mi smo stranka koja raste iz izbora u izbore", rekao je Butković.Potporu ali SDP-ovim kandidatima u ovoj županiji došao dati šef te stranke Davor Bernardić rekavši da je u Hrvatskoj teško biti SDP-ovac jer je njihovim kandidatima put teži budući da, u odnosu na druge, moraju biti "tri puta bolji da bi bili jednako uspješni". Čestitao je pritom Zlatku Komadinu i rekao da se osjeća sigurno na mjestu predsjednika SDP-a.

"Kao što vidite nisam na stolici nego čvrsto stojim s nogama na zemlji. I to mi pomaže kao uvijek u životu jer najbitnije je u ovom poslu imati integritet, rad, poštenje i obraz", rekao je Bernardić. "A ima nas i dosta za pridržat ga", dometnuo je Komadina. Bitka se vode i u Splitu. SDP-ov Gordan Maras poručuje biračima da glasuju za Željka Keruma:

"Ja sam rekao, da živim u Splitu, za mene bi HDZ bio zadnja opcija", ustvrdio je Maras.Za Keruma to nije potpora jer misli da će građani glasovati po savjesti, a ne po naputku političkih lidera. SDP preporučuje svojim biračima da glasuju i za Miru Bulja za župana Splitsko-dalmatinskog koji se također bori protiv HDZ-ovog kandidata. Bulj pak danas obećava da će biti narodni župan te da je prvi potez koji će napraviti rebalans proračuna u županiji.