Lokalni izbori 2017

IZRAVNA PROMIDŽBA UZNEMIRILA JAVNOST

Vrkić i Šišljagić u završnom dijelu kampanje čine kaznena djela!

Je li se osječko podzemlje uključilo u kampanju za lokalne izbore, i plaćenim SMS porukama maltretira građane? Pitanje je to koje se opravdano postavlja dok na mobilne telefone brojnih stanovnika grada Osijeka stiže SMS poruka koja izravno poziva na glasanje za Vrkića i Šišljagića.

Vrkić i Šišljagić u završnom dijelu kampanje čine kaznena djela!   FOTO:Čitatelj portala Republika.eu
Piše: Republika.eu / I.K.

"IZBORI U nedjelju izađite na izbore jer neizlaskom drugi biraju za Vas! Izaberite Ivana Vrkića za gradonačelnika i Vladimira Šišljagića za župana!", stoji u SMS poruci koju su dobili brojni naši sugrađani.

Da su građani opravdano uznemireni svjedoče i reakcije naših čitatelja. Neki od njih, poput čitateljice koja nam se obratila, čak su pokušali ljutito odgovoriti na tu poruku. No, bezuspješno...

"Izabrat ću koga ja hoću, ne vršite pritisak jer ću vas prijaviti. Molim gosp Vrkića neka nam prvo isplati plaće koje duguje država već, ni ne znam broj godina, a on preko noći (hehehe) postao gospodarstvenik godine i još "nezavisni kandidat". Pa koga vi pravite idiotima???? Sramite se, jer zahvaljujući njemu, Vrdoljaku i Čuraju se jedna firma zatvorila. Ovo ću proslijediti svima..... stidite se", napisala je čitateljica (podatci poznati redakciji).

No, kada je odgovor poslala, vrlo brzo joj je stigla povratna informacija kako "automat ne prima odgovore".

Kontaktirali smo i GONG, iz kojeg su za naš portal potvrdili kako se u ovom slučaju radi o izravnom kršenju Zakona!

Naime, prema Zakonu o elektroničkim komunikacijama, uporaba pozivnih sustava, s ljudskim posredovanjem ili bez njega, telefaksnih uređaja ili elektroničke pošte, uključujući kratke tekstovne poruke (SMS) i multimedijske poruke (MMS), u svrhu izravne promidžbe i prodaje dopuštena je samo uz prethodno pribavljenu privolu pretplatnika ili korisnika usluga.

Također, svako slanje promidžbenih SMS ili MMS poruka mora biti obavljeno s isključivo registriranih brojeva koji ne prikrivaju identitet pošiljatelja, a korisniku u poruci mora biti jasno navedeno kako spriječiti svaku daljnju komunikaciju i to bez ikakve naknade ili troška za korisnika, što u ovoj situaciji nije slučaj.

Iz GONG-a su nam rekli kako sankcije zbog toga može snositi i stranka, ali i kandidat.

Pozivaju građane da sve takve slučajeve odmah prijave HAKOM-u putem e-maila nezeljeni.sms@hakom.hr. U prijavi treba navesti broj s kojeg je došla poruka, datum i vrijeme primitka poruke, vaš broj, vaše ime i prezime te sadržaj poruke. 

"Ako imate mogućnost, ove informacije pošaljite kao sliku zaslona telefona koji prikazuje primljenu poruku te je priložite svojoj prijavi. Nakon provjere Vaše prijave, broj će biti blokiran u najkraćem mogućem vremenu", kažu iz HAKOM-a.

Također, postavlja se pitanje tko je i kome bez odobrenja samih građana dao bazu podataka korisnika koji su dobili SMS poruke?

Ukoliko postoji sumnja na zloupotrebu osobnih podataka poput imena, prezimena ili kontakt-podataka, nadležan je AZOP, tj. Agencija za zaštitu osobnih podataka koja je dostupna putem telefona (01 4609-000) i e-maila: azop@azop.hr, rekli su nam iz GONG-a.

Gotovo je nevjerojatna činjenica da "iskusni" političari, kakvim se i Vrkić i Šišljagić javnosti predstavljaju, u završnici kampanje zajednički rade ovakve "greške u koracima".

VRKIĆ I ŠIŠLJAGIĆ ZAJEDNO DIJELE LETKE

Nije ovo jedini primjer "suradnje" spomenuta dva kandidata čija će se imena u nedjelju naći na izbornim listićima.

Brojni su stanovnici Osijeka ovih dana na ulaznim vratima svojih domova zatekli letke gotovo identičnog dizajna, koje dijele iste osobe, iz čega se može zaključiti da je financijer kampanje ova dva kandidata - isti.