Lokalni izbori 2017

4500 BIRAČKIH MJESTA

Drugi krug lokalnih izbora krenuo, nema dojava o problemima

Niti jedno županijsko izborno povjerenstvo nije dojavilo da na njegovu području ima eventualnih problema u drugom krugu lokalnih izbora koji je u nedjelju ujutro počeo na gotovo 4500 biračkih mjesta.

Ilustracija   FOTO:Niksa Duper / CROPIX
Piše: Hina

Devetnaest od 21 izbornog povjerenstva potvrdilo nam je da su na njihovu području otvorena sva biračka mjesta, za dva još čekamo potvrdu, no vjerujem da je i tamo sve u redu, jer u suprotnom već bi dobili dojave o problemima, rekla je u nedjelju nešto iza 8 sati ujutro potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin. 

Osam županija i Grad Zagreb koji ima i status županije, 54 grada i 102 općine u nedjelju biraju svoje župane, gradonačelnike i načelnike za iduće četiri godine.

Iako je 11 županija svoje župane izabralo prije dva tjedna, i njihova županijska povjerenstva u nedjelju rade jer svi gradovi i općine na njihovu području nisu u prvom krugu uspjeli izabrati svoju izvršnu vlast.

Nisu to uspjela ni četiri najveća Hrvatska grada - Zagreb, Split, Osijek i Rijeka, ali ni Metković, Varaždin, Bjelovar, Knin čiji birači u nedjelju odlučuju o svojim gradonačelnicima. 

Pravo birati u drugom izbornom krugu ima 2 milijuna 791 tisuća birača, u provedbi izbora sudjeluje gotovo 50 tisuća ljudi, promatra ih gotovo sedam tisuća birača. 

Birališta su otvorena u 7 sati, glasuje se do 19 do kada traje i dvodnevna izborna šutnja.

DIP će danas u podne izvijestiti koliko je birača izašlo na biračka mjesta do 11, 30 sati.