Lokalni izbori 2017

IZLAZNOST MANJA NEGO U PRVOM KRUGU

U Osječko-baranjskoj županiji do 16:30 glasovalo svega 22,89% birača

Nešto manje od 700 tisuća birača, odnosno njih 27, 45 posto glasovalo je do nedjelje poslijepodne u drugom krugu lokalnih izbora, to je gotovo osam posto manje u odnosu na prvi izborni krug, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) u 17 sati. U Osječko-baranjskoj županiji do 16:30 glasovalo JE svega 22,89% birača, za razliku od prvog kruga kada je glasovalo 31 posto.

Ilustracija   FOTO:Ivo Ravlic / CROPIX
Piše: Hina

[18:40]
Naime, prije dva tjedna, do 16, 30 sati na razini države glasovalo je 35, 15 posto birača.

Najviše birača, gotovo polovica, izašla je u Ličko-senjskoj županiji, potom u Zadrskoj (45, 34 posto), najmanje u Vukovarsko-srijemskoj (21, 7 posto).

U Zagrebu je glasovalo 28, 9 posto birača, u Splitu 26, 7 posto, u Osijeku 23, 6 posto te u Rijeci 20, 9 posto. Metković bilježi visok odaziv, čak 49, 9 posto.

DIP - dan bez ozbiljnijih primjedbi

Državno izborno povjerenstvo (DIP) istaknulo je u nedjelju poslijepodne kako u drugom krugu lokalnih izbora nisu zabilježene ozbiljnije primjedbe, ni nepravilnosti.

Građani nam dojavljuju određene slučajeve koji ih smetaju, no u većini to nisu izborne nepravilnosti, kaže potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin i spominje kako se građani pritužuju zbog slika koje su vidjeli na biračkom odboru, ali i zbog slike bivšeg komunističkog vođe i šefa bivše države Tita u izlogu prazne trgovine.

DIP je s nadležnim povjerenstvima provjerio navode o nepravilnostima koje spominje nevladina udruga GONG, u velikoj mjeri pokazalo se da ti navodi ne stoje, poput onih da se u Zagrebu glasovalo zdravstvenom iskaznicom, te da je u jednom domu za starije bilo nedopuštenog pomaganja kod glasovanja.

U nadležnom izbornom povjerenstvu nemaju saznanja o glasovanju zdravstvenom iskaznicom, a u domu za starije, po svim je propisima, glasovala slabovidna osoba, kaže Lovrin i poziva da se kod sumnji u izborne nepravilnosti precizira gdje su i tko ih je napravio.

DIP-ove navode o mirnom izbornom danu potvrđuje MUP-ovo izvješće da danas nije bilo ni jedne prijave zbog remećenja javnog reda i mira na biralištima.

Izborni dan završava u 19 sati, prve izborne rezultate DIP će objaviti oko 20 sati.


[10:30]
Gotovo 390 tisuća birača, odnosno 14,8 posto, glasovalo je u nedjelju prijepodne u drugom krugu lokalnih izbora u kojemu svoje župane, gradonačelnike i načelnike bira osam županija, Grad Zagreb koji ima i status županije, 54 grada i 102 općine, na razini države izlaznost je oko jedan posto manja u odnosu na prvi krug.

Ličko-senjska (26,5 posto) i Zadarska (23,6 posto) županija prednjače po odazivu, na dnu ljestvice su Osječko-baranjska i Vukovarsko srijemska županija u kojima je do 11,30 sati glasovalo 12,9 posto, odnosno 12 posto birača, objavilo je u podne Državno-izborno povjerenstvo (DIP).

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji glasovalo je 16,9 posto birača, u Splitsko-dalmatinskoj 14,1, a u Varaždinskoj 13,9 posto birača.

Među gradovima, daleko ispred svih je Gospić u kojemu je na birališta izašlo gotovo 30 posto birača (29,8 posto), najslabiji odaziv je u Vukovaru, tek deset posto.

Veliki odaziv bilježi i Metković u kojemu je glasovalo 26,2 posto birača.

U Zagrebu je prijepodne glasovalo 15,6 posto (oko 101 tisuću birača), neznatno manje u Splitu (15,09 posto, odnosno 19.500 birača) u Osijeku 14,4 posto (nešto preko 12 tisuća), u Rijeci 12,3 posto (12.850 birača).

Današnja izlaznost na razini države je oko jedan posto manje nego u prvom krugu lokalnih izbora kada je do istog vremena glasovalo gotovo 16 posto birača.

Pravo glasa u drugom krugu izbora ima 2 milijuna 791 tisuća birača, glasuje se na oko 4.500 biračkih mjesta.

Slijedeće podatke o odazivu DIP će objaviti u 17 sati, a prve izborne rezultate iza 20 sati.

GONG: Do 11 sati manji broj dojava o nepravilnostima

Izborno jutro do 11 sati uglavnom je prošlo očekivano, s manjim brojem dojava dojava o nepravilnostima, priopćio je u nedjelju GONG, upozoravajući na dojave koje smatraju posebno zabrinjavajućima poput fotografiranja glasačkih listića koje može ugroziti tajnost glasanja te biti podloga za kupovinu glasova što je kazneno djelo.

GONG posebno zabrinjavajućima smatra dojave poput fotografiranje listića zabilježeno u Gospiću, sumnje u  nedopušteno pomaganje glasačima u Domu za starije i nemoćne u Vinkovcima te netransparentnost rada pojedinih biračkih odbora koji ne dopuštaju drugim članovima odbora uvid u izvatke iz popisa birača u Metkoviću i Imotskome.

Navode i dojavu o onemogućavanju promatranja promatračima nezavisnog kandidata Kukavice u Imotskom te evidentiranje tko je glasao od strane promatrača neovisnoga kandidata u Pagu te glasovanje sa zdravstvenom iskaznicom u Zagrebu.

GONG upozorava voditelje domova za starije i nemoćne da ne utječu na izborni proces i slobodnu volju birača te da omoguće korisnicima domova slobodno ostvarivanje biračkoga prava. 

Ponovno zabrinjava, ističu, nedovoljna educiranost i neprofesionalnost pojedinih biračkih odbora (Metković, Zagreb) koji i dalje predstavljaju "slabu kariku" izbora za što su suodgovorna i izborna povjerenstva koja su bila dužna educirati biračke odbore.

GONG apelira na biračke odbore da poštuju izborni proces te da daju točne upute kako bi se zaštitila i osigurala tajnost glasanja. Birački se odbori moraju strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te podsjeća da je glasovanje umjesto drugih osoba kazneno djelo.

Kandidate i stranke upozoravaju na to da je zabranjeno ucjenjivati i zastrašivati birače te podsjećaju da je tanka linija između dozvoljenog i nedozvoljenog utjecaja na birače, a posebno u okolnostima vrlo neizvjesnih rezultata izbora.

"Već tradicionalno najviše se prijava odnosi na kršenje izborne šutnje od strane brojnih stranačkih i nezavisnih kandidata i to uglavnom u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Imotskom, Bjelovaru i Zaprešiću. Sve dok je zakonom propisana, izbornu šutnju moraju poštovati svi kandidati te ih GONG poziva da se suzdrže od nedopuštenih metoda pritiska na birače, uključujući i promidžbu na društvenim mrežama. Ujedno, od medija i novinara se očekuje poštivanje visokih profesionalnih standarda prilikom izvještavanja", ističe se u priopćenju.

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr kao i nadležnim izbornim povjerenstvima, podsjeća GONG.