Lokalni izbori 2017

LOKALNI IZBORI 2017.

Anušić novi župan Osječko-baranjske županije, Vrkić ostaje gradonačelnik Osijeka!

U Hrvatskoj je održan drugi krug lokalnih izbora. Osam županija i Grad Zagreb koji ima status grada-županije, 54 grada i 102 općine u drugom krugu birali su svoje župane, gradonačelnike i načelnike. Donosimo reakcije kandidata koji su sudjelovali u utrci za župana Osječko-baranjske županije te gradonačelnika grada Osijeka.

Ilustracija   FOTO:Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Piše: Republika.eu / I.K. / HINA

Nakon prebrojanih svih glasačkih listića u utrci za župana Osječko-baranjske županije HDZ-ov Ivan Anušić osvojio 51,96% glasova, a kandidat grupe birača Vladimir Šišljagić 45,43%.

Anušić je u izjavi novinarima najavio kako će mu jedan od prvih poteza biti održavanje sjednice Vlade u Osijeku, s težištem na realizaciji "Projekta Slavonija" i projekata predstavljenih u gospodarskom programu HDZ-a za ove lokalne izbore. Smatra kako će sjednica Vlade biti znakovit potez, jer će premijer i ministri doći saslušati svu problematiku ovoga područja, i staviti se na raspolaganje za rješavanje tih problema.

Zanimaju me samo projekti, a ne politkanstvo, i u mojem timu ima mjesta za sve koji su dobronamjerni, koji žele surađivati i raditi, posebice na demografskoj i gospodarskoj obnovi, poručio je Anušić.

I u utrci za gradonačelnika Osijeka prebrojani su svi glasovi. Ivan Vrkić s 62,74% glasova ostaje gradonačelnik Osijeka, dok je HDZ-ova Ivana Šojat dobila 33,87% glasova.

Vrkić je zahvalio biračima koji su ga podržali, ali i onima koji nisu, kazavši kako će mu upravo oni biti motiv da za Osijek napravi ono što još nije učinio.

U Đakovu su također prebrojani svi listići. Novi gradonačelnik toga grada HDZ-ov je Marin Mandarić s osvojenih 50,93%, a dosadašnji gradonačelnik Zoran Vinković osvojio je 47,14% glasova birača.

U Valpovu je obrađeno 100% biračkih mjesta, a pobjedu je odnio Matko Šutalo s 54,80% glasova, dok je Leon Žulj osvojio 43.63% glasova.

U Donjem Miholjcu obrađeno je 100% biračkih mjesta i pobijedio je kandidat grupe građana Goran Aladić s 57,15%, dok HDZ-ov Dražen Trcović osvaja 40,46% glasova. 

Tonkovac ostaje na čelu Čepina, Vuković i dalje načelnik Bizovca

Općinu Čepin i dalje će voditi Dražen Tonkovac. On je dobio 70,29 posto glasova birača, nasuprot Robertu Periši koji je dobio 27,05 posto.

Općinu Bizovac nastavlja voditi dosadašnji načelnik Srećko Vuković. On je u drugom krugu dobio 62,54 posto glasova birača, dok je njegov protukandidat Ivica Lovrinčević dobio 35,05 posto glasova.