Politika

VRIJE U HNS-U

Rezultat HNS-a lošiji zbog "kobnih špekulacija" o ulasku u vladu HDZ-a

HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richemberg u ponedjeljak je u objavi na Facebooku ustvrdio da su nedjeljni lokalni izbori po svojim rezultatima "vrlo ambivalentni za HNS" te da nema nikakve sumnje da bi rezultati bili puno bolji da stranku nisu opteretile kobne špekulacije i sumnje o mogućem ulasku u vladu HDZ-a.

Goran Beus Richemberg i Anka Mrak Taritaš   FOTO:Krajac Damir / CROPIX
Piše: Hina

"Nema nikakve sumnje da bi rezultati na mnogim mjestima bili puno bolji da nas u posljednja tri tjedna nisu opteretile kobne špekulacije i sumnje o mogućem ulasku u vladu HDZ-a, koje su obeshrabrile mnoge naše potencijalne birače. Ali to je problem koji ćemo riješiti u naredna dva dana na našim stranačkim tijelima. HNS će ostati jedinstvena i snažna stranka, jasnoga profila i konzistentnih političkih stavova", piše Beus Richembergh.

Smatra da su lokalni izbori po svojim rezultatima vrlo ambivalentni za HNS te tako gubitak Varaždina i Varaždinske županije smatra ozbiljnim udarcem stranci tamo gdje je više od desetljeća imala vrlo važno i snažno uporište, dok rezultat Anke Mrak Taritaš u Zagrebu smatra sjajnim.

"Rezultat Anke Mrak Taritaš u Zagrebu zapravo je sjajan jer je ona prvi put u 16 godina ozbiljno ugrozila primat najmoćnijega hrvatskog gradonačelnika svih vremena i tek nekoliko postotaka je dijelilo od pobjede u glavnom gradu", navodi.

Gubitak Dubrovnika, kaže, makar očekivan, bolan je i težak baš kao i gubitak Kraljevice jer su rezultati vođenja tih gradova bili fantastični. Ističe da su "obranjeni" Međimurska županija te brojni gradovi i općine Varaždinske županije poput Ivanca i Lepoglave, a također i Osijek, Pirovac, Cres i Sveti Ivan Zelina, kao i deseci općina, "svugdje uglavnom od jakih izazivača iz HDZ-a".

Izvrsnima smatra HNS-ove rezultate u zagrebačkoj županiji, a osobito ga veseli pobjeda HNS-ovog kandidata u Dugom Selu (Nenad Panian) kao i nezavisnog kandidata iza kojega je stajao HNS u Svetoj Nedelji (Dario Zurovec) gdje su, kako ističe, "potisnute dosadašnje dugogodišnje HDZ-ove uprave".

"I već površna analiza govori da je HNS baš svugdje, osim na listi za Skupštinu Primorsko goranske županije i na još nekoliko malobrojnih mjesta, ostvario odlične rezultate jer baš nigdje nije ostao ispod izbornoga praga. Štoviše, dokazao je da nije ničiji prirepak, da se ne šlepa uz nikoga i da bez straha nastavlja biti jedna od najvažnijih stranaka na hrvatskom političkom prostoru", zaključuje Beus Richembergh uz čestitku svim izbornim pobjednicima i zahvalu stranačkim aktivistima i svim građanima koji su glasali za HNS-ove liste i kandidate.

U središnjici HNS-a u tijeku je sastanak užeg vodstva stranke, a u utorak bi se trebala održati sjednica Predsjeništva te u srijedu Središnjeg odbora stranke.