Lokalni izbori 2017

PADAJU TEŠKE OPTUŽBE ZA IZBORNU PREVARU

Kerum se obratio ŽIP-u u Splitu, koji o prigovoru mora odlučiti do srijede u ponoć

Županijsko izborno povjerenstvo (ŽIP) u Splitu zaprimilo je prigovor Željka Keruma (HGS), kandidata za splitskog gradonačelnika koji je u izbornoj utrci tijesno izgubio od HDZ-ova Andre Krstulovića Opare, te ima rok od 48 sati da odluči o njemu, doznaje se u ponedjeljak poslijepodne u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Željko Kerum   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Iako DIP ne provodi lokalne izbore, nego to rade 'niža' povjerenstva, kontaktirao je ŽIP u Splitu i od njega dobilo informaciju da je zaprimio Kerumov prigovor na postupak izbora, te da je zatražio očitovanje od splitskog gradskog izbornog povjerenstva i izborni materijal (vjerojatno zapisnike).

ŽIP o Kerumovu prigovoru mora odlučiti u roku od 48 sati od dana kad je dostavljen, odnosno od dana kad su dostavljeni izborni materijali na koje se prigovor odnosi.

To konkretno znači da ŽIP treba odlučiti do srijede u ponoć, pa ako Kerum ne bude zadovoljan njegovom odlukom, može zatražiti pomoć Ustavnog suda, što onda podrazumijeva dodatne rokove za odlučivanje.

Sve u svemu, upućeni drže da se, bude li Kerum koristio sve raspoložive pravne alate, konačni rezultati izbora za splitskog gradonačelnika mogu očekivati tek početkom idućeg tjedna.

Inače, Kerum se u ponedjeljak požalio da je pokraden u drugom izbornom krugu za splitskog gradonačelnika, te je najavio podnošenje kaznenih prijava zbog krađe protiv nepoznatih osoba, kao i da će tražiti grafološko vještačenje svakog od 5451 nevažećeg listića (9,46 posto od ukupnog broja glasačkih listića).

Andro Krstulović Opara osvojio je 46,19 posto glasova te je odbacio Kerumove optužbe, najavivši za medije kako će svoga protukandidata tužiti za nanošenje duševnih boli i uvrede.

Željko Kerum na nedjeljnim je izborima osvojio 44,30 posto glasova birača, te tvrdi kako je lako utvrditi radi li se o istoj kemijskoj olovci s kojom su zaokruženi jedan i drugi kandidat, najavivši da neće odustati već će ići do Ustavnog suda, pa ako treba i pred Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.