Gost komentator

KOMENTAR AKTUALNE POLITIČKE SITUACIJE

Akteri sramne trgovačke drame će uskoro morati zbog travestije izaći na izbore

Današnju sjednicu Sabora i aktualnu političku situaciju na svom je Facebooku komentirao prof. Nedeljko Bosanac. Njegov osvrt prenosimo u cijelosti...

Sabor   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Nevjerojatan je rasplet političkih događaja u Hrvatskoj što završi blaziranim izrazom premijerova lica ali i "vriskom" svih razumnih građana koji sebe ne vide u travestiji aktera sramne trgovačke drame. Zaprepaštena je i Slavonsko-baranjska sredina. Posebno se iz vriska izdvaja tiha konotacija iz knjige D.Pavlovića: "Olako obećana brzina". Zašto svi ti sadašnji politički događaji u Hrvatskoam saboru zrcalno daju sliku političkih događanja s početaka devedesetih godina. Nije moguće da su nas hadezeovci i haenesovci vratili u devedesete. Molim, želim izaći iz tog vremeplova koji vraća unatrag punih 27 godina, kad eto premijera što sve nas uvodi u doba ukupne neizvjesnosti. Svi ti koalicijski trgovci, uključene i nacionalne manjine, zadržaše svoje saborske fotelje, usprkos zaprepaštenom biračkom tijelu što se pokušava snaći u razumijevanju te trgovačke rabote što ju je g. Petrov nazvao "prostitucijom". Prostitucija je imanentna demokratskim društvima u kojima se snažno razvila Opća kriza što je upravo sada koristi Vlada i premijer da ultimiranjem općeg mišljenja zadrže svoju vlast. Dojam je da je njegova politika posvemašnja kupoprodaja.

Sada se postavlja pitanje, jesu li građani/birači poput noja zabili glavu u pijesak ili su se prepustili završetku urušavanja sustava vrijednosti u društvu i državi za koju je plaćena visoka cijena. Ta cijena je zatrta do sablaznosti s kojom su saborski političari, poput "plahte stida" pokrili birače i sve građane, ostali sami na "stijeni stida" ali bez plahte. 

Pokrili su sve birače, naciju/građane. Svi nastupajući politički i razvojni problemi dovesti će uskoro do vremena kada će građani skinuti sa sebe tu "plahtu stida" i prebaciti tu "plahtu stida" snagom energije protesta na haenesovske trgovačke glave.

Sada više nekom haenesovskom liku nije bitno što su u Sabor ušli kao koalicijski parter esdepeovaca. Sada je tom liku prevažno tko je i koliko preferencijskih glasova dobio na izborima. Sjajno! Takav umu niti može, a niti ima razum. Dakle, nije bitno tko je i što koliko dobio. Bitno je da je u Saboru stvorena politička prostitucija i to najgore vrste. 

Motrim današnju sjednicu Sabora i gledam kako su vladajući čak u tome visokom Domu oduzeli oporbi mogućnost bilo kakve primjene razumne politike. Stvorena je fikcija parlamentarizma, a rezultat se već zna. Nepogrešivi premijer i glavni trgovac sada jašu na valu sile kao osnovice za političku vladavinu s razumom građana. Na scenu je stupila totalna vladavina politike kojoj je imanentna sila kao osnovica za razvoj društva i države. 

U povijesti su poznata takva razdoblja u vladavini jedne stranke. U pravilu svi ti režimi su doživjeli slom. U tome vlastitom slomu su povukli i cijelo društvo i državu. Podsjećam sve građane da još nisu primijenili model "erdoganizacije" društva i države. Razlikuje se samo u činjenici da još nisu krenuli mijenjati Ustav. Ali kako se budu komplicirali problemi INA, Agrokora i socijalno-ekonomijske slike društva, tako će ta trgovačka družina pokušati posegnuti i za tu mjeru političke potpune kontrole de lege lata. Dakle, očekuje se de lege ferenda u korist tih aktera sramne moralne drame u Hrvatskom saboru. Sve ono što ulazi u sferu nemorala ultimativno se mora ugurati u sferu morala. Strašno! Kada sadašnja trgovačka družina krene s tim bizarnim političkim putom, tada će biti razvidno da je politika "erdoganizacije" njihov izbor. Samo postoji vidljiva razlika, a ta je u stopi rasta i razvoja između tih država. Svi ti izričaji premijera kako su u nas pokrenuta pozitivna razvojna kretanja samo su u funkciji partitokrata. Stvarno loše stanje u državi ta trgovačka bulumenta nesvjesno priznaje kada ističu da će oni "Spasiti Hrvatsku?!". Logično je pitanje, od koga? Vjerujem da su toliko ultimirali svoj razum da uličarski uzvikuju: "Držte lopova!". 

Uostalom, ti akteri sramne trgovačke drame će uskoro morati zbog travestije izaći na Izbore. Za sada građani šute?! 

Ne plašim se vremena kada će se dogoditi vrisak(!) prevarenih birača/građana što će dovesti do protesta ali i oblikovanja nove kvalitete demokracije nakon prijevremenih izbora. Nakon toga vriska nova će Hrvatska demokracija biti prepoznatljiva u Europi.