Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Kupleraj ili na hrvatskom – sve u interesu naroda!

I tako, nakon zapleta i raspleta na kojima bi pozavidjele i turske sapunice, HDZ je u koaliciji s HNS-om. Rezultiralo je to za početak promjenom nekoliko ministara, ali za koje sada u Saboru ima dovoljno ruku. No, u svom ministarstvu ostao je Marić, a zbog kojeg je, podsjećamo, do ove krize i došlo.

Sabor   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Antonija Tomasović

I teško je sve prepričavati pa ćemo skratiti. Vrdoljak koji je sve zakuhao odlazi, kako je najavio u političku mirovinu, a HNS-ovci u koaliciju s HDZ-om.

Što je naravno zasmetalo mnogima, pa su se tako pobunili i neki HNS-ovci koji nisu za ovaj politički brak, ali i SDP-ovci i Mostovci. 

Ono što je uz situaciju hoćemo-nećemo spašavati Vladu obilježilo protekli tjedan svakako su i lokalni izbori.

A tu je bilo baš svega. Tako je, unatoč kuknjavi kako u gradu mnogo toga ne štima, stari gradonačelnik Ivan Vrkić pobjedio s preko 60 posto glasova građana Osijeka. U Splitu je to skoro pošlo za rukom Kerumu. Ipak, u drugom krugu pobjedio ga je HDZ-ov Andro Krstulović Opara.

No, Kerum baš i nije priznao poraz, pa su se tako zbog njega ponovno brojali glasački listići od kojih je više od 5 tisuća bilo nevažećih, a Kerum je tvrdio da su to njegovi glasovi. No, nije se pokazalo baš tako, a sve je, kao što je i počelo u kamapnji, nastavljeno teškim Kerumovim verbalnim napadima na Oparu. Pravi cirkus, a u kojem je zaboravljeno kako se Split nalazi u teškoj financijskoj situaciji i kako ovo sigurno neće pridonijeti da se bilo što promijeni na bolje, no to ionako nikome nije važno. Jer, projekti, rad i trud nisu medijski ni blizu aktraktivni poput ovoga što trenutačno imamo, a što je najbolje opisati parafrazirajući Balaševića parada pijanstva i kića, samo bez poznate cure u bijelom.

Iznenađenja je još bilo, no mogli bi nabrajati predugo, pa ćemo samo još izdvojiti pobjedu Čehoka koji je u Varaždinu izabran za gradonačelnika i to s gotovo 70 posto glasova Varažinaca. Inače, Čehok je bio gradonačelnik Varaždina od 2001. do 2011. godine, kada je dao ostavku iz istražnog zatvora zbog Uskokove istrage a koja je rezultirala optužnicama u kojima ga se tereti da je zajedno s drugima grad Varaždin oštetio za gotovo 50 milijuna kuna. Sudski procesi još su u tijeku, ili bolje rečeno pravosudnom aparatu u Lijepoj našoj ni 7 godina nije bilo dovoljno da ih riješe, kao u ostalom ni brojne slične slučajeve.

A kada se sve zbroji i oduzme HDZ je pobjednik lokalnih izbora, dok su najveći gubitnici - Most i HNS. HDZ je osvojio sedam od osam županija u drugom krugu, te više od polovine gradova i općina - među kojima Split, Dubrovnik i Metković, gdje godinama nisu bili na vlasti. Od 127 gradova HDZ je osvojio 62 grada, SDP - 22, kandidati grupe birača - 17, a HNS - 5 gradova.

Premda 73 % građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru, opet bi birali iste!

Pa tako, kako stvari sada stoje ispada da HDZ-u koji silom i moglo bi se gotovo reći pod svaku cijenu želi zadržati trenutačno Vladu, izbori i ne bi bili loša opcija.

Dokazuje to i istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno u od 01. do 03. lipnja, a prema kojem bi HDZ bi bio relativni pobjednik izbora. Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izbornom podrškom od 34 posto, dok SDP podupire 24,8 posto birača.

I istovremeno dok HDZ dobiva najveću potporu birača, prema istom istraživanju čak 73 posto hrvatskih građana smatra da Hrvatska ide u krivom smjeru.

Gotovo nevjerovatno, ali ipak istinito, no ono što je najtragičnije ništa nam više i nije čudno, jer čini se da smo vidjeli gotovo sve. Od toga da najžešći ideološki neprijatelji preko noći postaju prijatelji, kako se spašavaju oni koji imaju, a u zatvor trpa sirotinja, kako sudski procesi u kojima su u priči velike pronevjere traju i traju valjda kako bi narod zaboravio i kako su počeli i mogli bi još nabrajati i nabrajati. No nema smisla, za sada je još jedno poglavlje završilo. Vlada je ostala stabilna, još samo da se zbog nove ljubavi s HNS-om na čelo kurikularne reforma vrati Jokić, pa će svi biti sretni i zadovoljni, a narod više neće morati izlaziti na ulice.