Osječko-baranjska

MEĐU NEZAPOSLENIMA ČAK 60,5 POSTO ŽENA

Četvrti mjesec za redom smanjuje se nezaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji

Četvrti mjesec za redom smanjuje se broj nezaposlenih osoba evidentiranih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. U ovo vrijeme prošle godine u evidenciji Regionalnog ureda Osijek je bilo čak 21 posto više nezaposlenih.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Antonio Bunoza / STV

Trend smanjenja broja nezaposlenih osoba nastavljen je i u svibnju prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. U Regionalnom uredu Osijek evidentirano je 21 962 osobe bez zaposlenja, što je 2 587 osoba ili 10,5 posto manje nego u travnju.

Među nezaposlenima je čak 60,5 posto žena, a samo u posljednjih mjesec dana taj se postotak povećao za 0,5 posto. Po dobi, među nezaposlenima je gotovo 34 posto osoba starijih od 50 godina. No, u usporedbi s prošlom godinom registrirana se nezaposlenost ipak smanjila po svim dobnim skupinama, a najviše u onim najmlađim.

Tijekom svibnja poslodavci su prijavili 1464 slobodna radna mjesta, što je ipak puno manje nego u travnju kada je prijavljeno više od 3000 slobodnih radnih mjesta.

Smanjenje nezaposlenosti tijekom svibnja zabilježeno je u svim uredima zavoda na području Osječko-baranjske županije. U usporedbi s prošlom godinom najizraženije je smanjenje u Donjem Miholjcu za 28,7 posto ili 464 osobe i u Našicama za 22,5 posto, odnosno 952 osobe.