Osječko-baranjska

SPOMENDAN SV. ANTUNA PADOVANSKOG

Antunovo u Tvrđi – tradicija koja živi stoljećima

Katolička crkva slavi spomendan Svetog Antuna Padovanskog, koji, čini se, posebno mjesto ima u srcima brojnih osječkih vjernika. Antunovo u Tvrđi tradicija je koja traje već više od tri stoljeća. Već od tri sata ujutro započela su današnja euharistijska slavlja, a omiljenom svecu i ove su se godine došli pomoliti i zatražiti njegovu zaštitu brojni Osječani i njihovi gosti.

Piše: Josip Dubrović / STV

Donijeti cvijeće na blagoslov, zapaliti svijeću, pomoliti se. Tisuće vjernika učinile su to danas u osječkoj Tvrđi, u franjevačkoj crkvi i samostanu gdje se nalazi kip Svetoga Antuna. Sve ih veže ista ljubav prema tom zaštitniku siromaha, budućih majki, putnika, starih ljudi, izgubljenih stvari i bolesnika.

Rijetko tko danas u rukama nije imao neki cvijet, a najčešći su bili bijeli ljiljani. Blagoslovljeno cvijeće osuši se i čuva kao podsjetnik da u molitvama težimo čistoći i tražimo krepost, mir i zaštitu od zla. Poznat je i 'kruh svetoga Antuna', odnosno škrabica za milodare kojima se pomažu siromašni. Sveti Antun omiljeni je svetac i zaštitinik, a njegov bi nam ovozemaljski životni put trebao svima biti putokaz, poručeno je s jedne od mnogobrojnih današnjih svetih misa.

"Antun je nekako najostvareniji prije svega čovjek, a onda kršćanin. Izgleda je tu on bio magnet u svoje vrijeme, ali ti božji magneti nisu u svoje vrijeme, nego oni nadilaze vrijeme. I to je fenomen. Zanimljiva je meni ta Tvrđa i sve skupa što se događa. Ja sam ovdje dugo u Osijeku. Mene svake godine Tvrđa fascinira, fascinira me puk tih ljudi, koji dolaze ovdje, traže, mole i nekako nikako ovo ne prestaje", rekao je velečasni Ivan Jurić.

Antunovo u Tvrđi jedan je od najpoznatijih osječkih događaja uopće, čija će tradicija, nema sumnje, biti nastavljena još dugi niz godina.