Tech

OPREZ PRI TROŠENJU MOBILNOG INTERNETA

Ukinute su naknade za roaming, evo kako ćemo od sada plaćati usluge

Od 15. lipnja ukinute su naknade za roaming, koje su operateri naplaćivali za korištenje mobitela u inozemstvu.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / N1 / Media Servis

Pozive, SMS-ove i podatkovni promet od sada ćemo plaćati po domaćoj tarifi koja je ugovorena sa operaterom. 

Ovo vrijedi za sve EU členice, te i za Norvešku, Island i Lihtenštajn.

Europska komsijija više je puta apelirala na operatere da snize previsoke naknade za korištenje mobtela u inozemstvu, no oni su se oglušili na te pozive, pa se pribjeglo zakonskim rješenjima. 

Od 2007. godine do sada cijena roaminga je spuštena za 90 posto, a od sada  se on i u potpunosti ukida.

POSEBAN OPREZ PRI TROŠENJU MOBILNOG INTERNETA

Iako korisnici u roamingu ili u mobilnim mrežama u inozemstvu plaćaju cijene iz svojih tarifa u matičnim zemljama, telekom analitičari upozoravaju na oprez pri 'trošenju' mobilnog interneta.

Novu regulaciju roaminga korisnici će najbolje moći osjetiti za glasovne mobilne pozive (razgovore) i SMS poruke, ali za mobilni pristup internetu i prijenos podataka mogli bi imati i troškove koje bi ih mogli iznenaditi.

Iz Europske komisije korisnicima poručuju da "ako kod kuće imate neograničene mobilne podatke ili vrlo jeftine mobilne podatke, vaš operator može primijeniti ograničenje na podatke tijekom roaminga. Ako je to slučaj, operator vas mora obavijestiti unaprijed o tome i upozoriti vas kada dođete do toga, a sve preko toga bit će podložno dodatnoj naplati"

Stoga korisnicima savjetuju da za mobilni pristup internetu u inozemstvu koriste besplatni wi-fi gdje god i kad god je to moguće, a dobrim rješenjem drže i da korisnici na putovanju (turisti) kupe lokalnu SIM karticu u državi-članici koju posjećuju, piše N1.