Ostalo

POKRET OTOKA

Otočani najavljuju prosvjed u ponedjeljak na Markovom trgu

Otočani ne odustaju od svojih zahtjeva za isključenjem dijela Zakona o koncesijama koji se tiče pomorskog dobra. U priopćenju ističu da je saborska sjednica završila bez uvažavanja mišljenja javnosti.

Javna tribina udruge Pokret otoka   FOTO:Mario Todoric / CROPIX
Piše: Media Servis

Četrdesetak udruga pod vodstvom inicijative Pokret otoka, uz podršku nekih oporbenih parlamentarnih stranaka i lokalnih samouprava stoga sutra organiziraju prosvjede po hrvatskim otocima pod parolom “Potrubi za otoke i obalu, nek nas čuju i u Zagrebu!” Nakon toga najavljuju odlazak u Zagreb. Prosvjedovat će na Markovom trgu u ponedjeljak, od 8.30 sati. Voditeljica inicijative Maja Jurišić.

"Čini nam se da nas nisu shvatili ozbiljno, tako da nastavljamo dalje akcijama u nedjelju po cijelom Jadranu, otocima i priobalnom području. U ponedjeljak u jutro ćemo saborske zastupnike dočekati na Markovu trgu ispred Sabora i uručiti im osobno naše amandmane.", kaže Jurišić. Podsjetimo, ministar financija Zdravko Marić za Media servis je u četvrtak izjavio kako je o ovoj temi provedena javna rasprava za vrijeme Oreškovićeve Vlade, nakon toga je došlo do promjene vlasti. Nastavili smo daljnju uskladbu i razgovore sa zainteresiranom javnošću, pojašnjava ministar.

"Većina rasprave i tih komentara, pa mogu reći i dobrim dijelom amandmana koji su podnešeni odnose se na Zakon o pomorskom dobru, a ne na Zakon o koncesijama. Dakle, Zakon o koncesijama je krovni akt koji definira pravila dodjeljivanja i cijeli postupak dodjele koncesija. On je naša uskladba s Europskom Unijom, koji u odnosu na prethodno naše zakonodavstvo još dobrim dijelom postrožuje kriterije, odnosno dodatno štiti i brani strateške nacionalne interese Republike Hrvatske, te čini cijeli proces još transparentnijim.", zaključuje ministar Marić. A otočani tvrde: ako nema mjesta panici, onda nema potrebe ni za tim da se odbije njihov zahtjev za treće čitanje. Maja Jurišić pojašnjava.

"Mislim da je normalno da se onda donose zakoni o pomorskom dobru i ostali zakoni koji se toga tiču, da se onda gradi jedan krovni zakon. U ovom trenutku, kad bi usvojili Zakon o koncesijama, bez da imamo donesene nove zakone koje se Zakona o koncesijama direktno tiču, znači da imamo priličnu rupu između formiranja detaljnih zakonodavnih okvira i jednog vrlo općenitog koji se tiču apsolutno cijelog javnog dobra", pojašnjava Jurišić.Usklađivanje s europskom direktivom koji se spominje kao važan razlog zbog čega se požurilo s donošenjem Zakona o koncesijama nije utemeljen, kaže Jurišić i poziva sve otočane i stanovnike priobalja da se pridruže prosvjedu.

"Kad bi znala što se ovdje događa, mislim da bi Europska Komisija sigurno odobrila daljnje produženje, ako je baš razlog tome, iako iskreno sumnjam da je to jedini razlog i da je to neminovno. Ponesite šugamane i cvike, šešire i idemo se malo osunčati na Markov trg.", poručuje voditeljica inicijative Pokret otoka, Maja Jurišić.