Svijet

U 87. GODINI ŽIVOTA

Preminuo Helmut Kohl, jedan od najzaslužnijih za priznanje Hrvatske

Njemačka oplakuje svojeg ujedinitelja Helmuta Kohla koji je preminuo u 87. godini života.

Helmut Kohl   FOTO:Facebook
Piše: Media Servis

Bivši njemački kancelar Helmut Kohl, kreator ujedinjene Njemačke i jedan od najzaslužnijih za priznanje Hrvatske umro je u 87. godini života. Kohl je bio njemački kancelar od 1982. do 1998., što je najdulje od Drugoga svjetskog rata. Uz tadašnjeg ministra vanjskih poslova Hansa Dietrichea Genschera, Kohl se smatra glavnim pokretačem priznanja neovisnosti Hrvatske za što je 2006. i odlikovan od strane tadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Tadašnji potpredsjednik Vlade Mate Granić otkriva da je Kohl bio jedan veliki njemački, europski i svjetski državnik.

"Bez Njemačke, kancelara Kohla ne bi se dogodilo međunarodno priznanje 15. siječnja 1992. godine. To je na svojim leđima iznio kancelar Kohl i ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher i to je bila velika, ja bih rekao, nakon Drugog svjetskog rata i najveća politička akcija Njemačke", rekao je Granić. Njemačka kancelarka Angela Merkel koju je Kohl progurao u politiku također je izrazila žaljenje.

"Helmut Kohl je bio jedan veliki Nijemac i velik Europljanin. Dvije najvažnije politike zadnjih desetljeća obilježile su djelovanje Helmuta Kohla. Ujedinjenje naše države i ujedinjenje Europe je ono što je neodvojivo i za što se zalagao Helmut Kohl". Čelnici i dužnosnici mnogih država uputili su Njemačkoj sućut zbog smrti bivšeg kancelara Kohla, a među njima je i hrvatski premijer Andrej Plenković.