Osječko-baranjska

KREĆE DESETODNEVNA PREDIZBORNA KAMPANJA

Tri kandidata za novog rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera

Od danas je i službeno poznato kako u utrku za novog rektora osječkog Sveučilišta ulaze tri istaknuta imena akademske zajednice. Novi rektor bit će izabran krajem ovoga mjeseca.

Tko je nasljednik rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Željka Turkalja?   FOTO:STV
Piše: Marin Ćurić / STV

Ponude su prikupljene, a kandidati su Vlado Guberac sa Poljoprivrednog fakulteta, Drago Žagar sa FERIT-a i Zlatko Kramarić sa Odjela za kulturologiju – potvrđeno je danas u Rektoratu. Sva trojica ispunjavaju uvjete, njihovi programi i životopisi su od danas na internetskog stranici Sveučilišta. 

"U narednih 10 dana kandidati će pokušati pripremajući se za prezentaciju svojih programa, uvjeriti članove Senata čiji je program najbolji za razvoj osječkog Sveučlilišta za naredno mandatno razdoblje. Poželio sam kandidatima uspjeh na izborima u očekivanju da poštuju najviše akademske, profesionalne, etičke i kolegijalne standarde u ovih 10 dana predizborne kampanje", rekao je rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Željko Turkalj.

Od novog rektora očekuje se da poštuje kontinuitet projekata koji su započeti kao i usvojene strategije Sveučilišta. Izborna sjednica je 29. lipnja u 10 sati i na njoj će sva trojica iznijeti svoje programe u 15 minuta. Istog dana bit će poznato tko je izabran voditi Sveučilište u iduće 4 godine. Već je poznato kako od jeseni u Osijeku počinje studij kineziologije, a ima još novosti.

"Ovih dana dovršavaju se radnje na ustrojavanju i objedinjavanju studijskih programa koji su bili pri Medicinskom fakultetu, dakle novi Fakultet sa već postojećim programima , to će biti Fakultet dentalne medicine i zdravstva u kojem će biti objedinjeni dentalna higijena, sestrinstvo i fizioterapija, sad će djelovati kao neovisna institucija", dodaje Turkalj.

Željko Turkalj kaže kako su suradnici i on i premašili svoj zacrtani program, posebice vezano uz ustrojstvo novih studijskih programa, izgradnju infrastrukture, poboljšanje vidljivosti osječkog sveučilišta na međunarodnoj mapi i njegovom pomlađivanju, no, kaže, vrijeme je da netko novi preuzme kormilo Sveučilišta.