Politika

POVEĆANE I RODILJNE NAKNADE

Sa 78 glasova Sabor izglasao povjerenje novoj ministrici vanjskih poslova

Nakon stanke u kojoj se pričalo o Zakonu o koncesijama i lošem standardu građana Hrvatske jer nas je pretekla i Rumunjska, zastupnici su izglasali do sada raspravljene točke uključujući i povećanje rodiljnih naknada.

Sabor   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

 U Saboru su se danas još odrađivale i zakonske obveze oko rekonfiguracije Vlade kao i saborske većine. Na red je došla nasljednica Ive Stiera na čelu ministarstva vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić koju je Sabor potvrdio.

"Prisežem" rekla je Pejčinović Burić. "Hvala lijepa. Poštovana potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova, čestitam na iskazanom povjerenju. Želim Vam da uspješno odgovarate časnu i odgovornu dužnost" poželio je Jandroković. Premijer Plenković zadovoljan je završetkom procesa izmjena u Vladi.

"Ona je tu stabilna i odgovorna, krećemo nastavak provedbe programa Vlade, nacionalnog programa reformi svega onog ključnog i veselim se suradnji sa kolegicom Pejčinović Burić" rekao je Plenković. No prije toga nova ministrica bila je na ispitivanju pred resornim odborima. DA ispitivanje ne bude samo formalnost gdje oporba postavi par škakljivih pitanja, pobrinuo se sam premijer svojim ponašanjem prema SDP-ovom zastupniku Hajdukoviću. Razljutilo ga je njegovo pitanje kandidatkinji o premijerovim izjavama o Rusiji i Ukrajini kao i o mirnoj reintegraciji. Plenković je uzeo riječ prije kandidatkinje i počeo Hajdukoviću docirati, spominjati mu da nedovoljno zna i da je premlad. Sve je kuliminiralo dobacivanjem premijera „ kolega Hajduković imate vi još dosta žganaca za papati“

Plenković kaže da je na snazi hibridni informacijski rat prema Hrvatskoj od njegovog posjeta Kijevu. I Hrvatska javnost to ima pravo znati. Oko žganaca mu ništa nije sporno, a tvrdi i da ga Hajduković nije isprovocirao

"Vi mislite da ja trebam promisliti što ja kažem? Sve je u redu, apsolutno" tvrdi Plenković. Nije išlo tako glatko ni kod izbora Željka Reinera za novog šefa Odbora za Ustav. Iako je SDP najavio da će podržati promjene u odborima nakon stvaranja nove većine, Peđa Grbin usprotivio se Reineru zbog njegovih izjava oko prava na pobačaj.

"Onime što ste izrazili prije manje od tjedan dana dovodite u pitanje sekularni karakter RH i dovodite u pitanje jednu iznimno važnu odluku Ustavnog suda i relativizirate njen značaj i način na koji će se primjenjivati. Mene ti vaši stavovi priječe u tome da vas podržim da budete predsjednik Odbora za ustav" rekao je Grbin.