Društvo

BROJ LIJEČENIH OVISNIKA SE SMANJUJE

Dan borbe protiv zlouporabe droga

Međunarodni je dan borbe protiv zlouporabe droga. Hrvatska bilježi stagnaciju u broju ovisnika i zaplijeni opojnih sredstava, a broj liječenih ovisnika se čak smanjuje. Problem predstavljaju nove, sintetičke droge.

Piše: Media Servis

Glavna skupština UN-a prvi put je obilježila ovaj dan 1987. godine, želeći upozoriti svjetsku javnost na zlouporabu i nezakonit promet drogama. U ovih 30 godina promijenilo se puno toga, no cilj je ostao isti: aktivno uključivanje svih subjekata kako bi se društvo oslobodilo ovisnosti. Ovogodišnja tema je odnos prema mladima u službi prevencije. Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Ivana Pavić Šimetin.

"Da podignemo svijest o tome koliko je važno slušati mlade, njihove poruke i razgovarati s njima. Njihov osjećaj blagostanja i mentalnog zdravlja je izvrsna prevencija na putu prema ovisnosti." Na današnjoj konferenciji za medije iznešeni su i neki podaci. Srećom, Hrvatska ima pozitivne trendove u liječenju ovisnika, kaže dr. Pavić Šimetin.

"Pozitivni trendovi ukazuju na to da broj liječenih ovisnika stagnira, odnosno čak smanjuje. Oko 7500 liječenih o ovisnosti podaci su za 2015. godinu, a 7100 je bilo u 2016. godini, što je smanjenje u odnosu na prethodnu godinu." Najveći broj liječenih ovisnika spada u one starije, koji su u sustavu liječenja duži niz godina, kazala je dr. Pavić Šimetin, koja upozorava.

"Među onima koji su ovisnici o neopioidnim sredstvima prevladavaju mladi. Na prvom je mjestu marihuana. Moramo misliti i na nove droge, odnosno sintetske kanabinoide. Mlade moramo zaštititi od tih novih droga i kanabinoida." Statistika govori kako je kanabis iznimka od pravila. Za razliku od ostalih droga, raste broj konzumenata marihuane. Raste i zaplijena droga u čijem udjelu ove droge ima preko 70 posto, kazao je Željko Petković iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga hrvatske Vlade.

"Mi smo ih dekriminalizirali. Posjedovanje droge za osobnu uporabu i ono što je najvažnije - bez namjere daljnje prodaje, je prekršaj. Da, nije kazneno djelo, ali isto tako je zabranjeno i društveno neprihvatljivo, ali je postupak brži. Sve te ljude koji eksperimentiraju s drogama tako ne kažnjavamo, ali ih možemo uputiti u službe koje se bave prevencijom i savjetovanjem i možemo im tako pružiti određenu stručnu pomoć." S obzirom na činjenicu da su na liječenju o ovisnosti pretežno oni koji su završili na teškim opojnim drogama, Petković kaže kako država želi iznaći rješenje za preostale dvije trećine uživatelja ostalih opijata.

"Gdje su svi ti ljudi koji konzumiraju marihuanu, odnosno određene stimulanse, poput kokaina, amfetamina, ekstazija, itd. Jednostavno, tražimo odgovore kako prići tim ljudima i pružiti im određenu stručnu pomoć.", pojasnio je Petković.