Društvo

KREĆE SEZONSKO POSKUPLJENJE

Od 1. srpnja cestarina od Osijeka do Splita skuplja 32 kune

Od početka srpnja pa sve do kraja rujna cijena cestarine po kilometru za motocikle i osobna vozila na autocestama pod upravljanjem Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka - Zagreb (ARZ) bit će skuplja za 10 posto.

Ilustracija   FOTO:Zvonimir Barisin / CROPIX
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Tako će, primjerice, za cestarinu na relaciji Zagreb - Split umjesto 181 trebati izdvojiti 200 kuna, a Zagreb - Rijeka 77 umjesto 70 kuna.

Putovanje autocestom automobilom od Zagreba do Goričana stajat će 47 kuna, tri kune više nego izvan ljetne sezone, a za 13 kuna, na 141 kunu, raste cestarina na relaciji Zagreb - Lipovac, izvijestio je HAC. 

Za 13 kuna raste cestarina od Zagreba do Osijeka, koja će od 1. srpnja do 30. rujna iznositi 135 kuna, a od glavnog grada do Ploča veća je za 25 kuna i stajat će 256 kuna. 

Za putovanje automobilom na autocesti od Zagreba do Karlovca u sezoni će trebati izdvojiti 21 kunu, ili dvije kune više nego izvan sezone, a od Mraclina do Lekenika 11 kuna, što je kunu više. 

Mostarina na Krčkom mostu u sezoni se povećava s 35 na 39 kuna, a za putovanje tunelom Sveti Ilija povećava se s 20 na 22 kune. Za autobuse, kamione i kampere cijene cestarine ostaju iste kao izvan ljetne sezone, dok se za motocikle i osobne automobile povećava jedinična cijena po kilometru s 0,483 na 0,5313 kuna, što je povećanje za 10 posto.

Za 113 relacija cijene cestarine zbog metodologije izračuna ostat će nepromijenjene, dok se korekcija provodi na 1159 relacija. Prosječno povećanje cestarine iznosi deset posto, s time da je najniže povećanje tri posto, a najviše 50 posto, i to za motocikle zbog zaokruživanja, primjerice s dvije na tri kune, napominju u HAC-u. Inače, Bina Istra mjeru sezonskog povećanja cestarina provodi već tri godine.

Izvor: Glas Slavonije