Gospodarstvo

"ILI ĆEMO UVESTI REDA ILI ZAVRŠITI PRIČU"

Mljekari na koljenima, ministar Tolušić izravan

Sastanak Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka u resornom Ministarstvu još je jednom pokazao koliko su problemi u tom sektoru duboki i brojni, a rješenja nadomak ruke nema. Nakon dugog niza godina na njemu su sudjelovali i ne baš pričljivi trgovci...

Piše: Media Servis

Svi smo pomalo krivi, poručio je odmah na početku teškog sastanka ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na temu oko koje je mnogo prebacivanja krivnje, prozivanja, problema. Podsjetio je da Ministarstvo nedavno donijelo pravilnike koji otkupljivači, primarno veliki, bezobrazno zloupotrebljavaju. Nastavio je s proizvođačima navodeći da ni oni nisu zlatni i da svašta "kemijaju". Govorio je i o bosanskom mlijeku pored kojeg na reklamnim lecima stoji hrvatska šahovnica u srcu.

"U mljekarstvu ili ćemo uvest reda ili čemu priču završit", rekao je ministar. Nezadovoljni otkupljivači žale se na neorganizirano tržište na kojem su se našli u škarama između proizvođača i trgovačkih lanaca. Žale se i da se u Hrvatskoj prodaje čak 80 posto mlijeka na akcijama. Trgovci odgovaraju da svi žele kupovati jeftinije i da je u Hrvatskoj slaba kupovna moć.

"Mi ćemo i dalje apsolutno podržavati koliko god možemo i nećemo narušiti sustav, trudit ćemo se koliko god možemo, ali ne smijemo dovest u pitanje opstojnost naše kompanije", kaže Slavko Ledić iz Konzuma.

Nezadovoljni su i proizvođači koji su jasno poručili- ovako ne možemo dalje, padamo, mi smo u agoniji. Mladen Šolčić ističe da je gorući problem cijena.

"Mi više ne možemo funkcionirat ovako, radi nam se o glavama i radi nam se o propasti i onda dođete u situaciju da više ne znate što raditi, to prekinuti ili raditi i dalje". Postojeća situacija nije dobra, ni održiva, zaključuje ministar i ponavlja da država godišnje ulaže 700 milijuna kuna samo kroz poticaje u razvoj stočarstva, a ono ipak ne ide u dobrom smjeru. Kao jedno od mogućih rješenja spominje mini mljekare.

"U tom smjeru ćemo ići, u tom smjeru možemo ići postepeno i normalno ili možemo napraviti dar mar pa tko živ, tko mrtav. Dobra je priča, ali ne naglo, ali ako je to jedini način, onda ćemo napraviti tako. Ali neka nitko ne krivi Ministarstvo ako propadne mali ili veliki u svemu tome", zaključio je Tolušić. Pravo rješenje još se traži, a u međuvremenu sve je manje i mljekara i krava.