Gospodarstvo

SELJACI RELATIVNO ZADOVOLJNI

Otkup pšenice prema novom Pravilniku

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je novi Pravilnik o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice, koji će se primjenjivati za otkup ovogodišnjeg roda pšenice u Hrvatskoj. I dok je mlinsko-pekarska industrija navodno ogorčena potezom ministra, koji usred žetve po hitnom postupku donosi novi pravilnik, seljaci su izmjenama relativno zadovoljni.

Kombajn   FOTO:STV
Piše: Josip Dubrović / STV

Iz Ministarstva u priopćenju podsjećaju da su i proizvođači i otkupljivači pšenice nezadovoljni parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice koje sadrži neobvezujući Kodeks otkupa žitarica i uljarica iz 2014. godine, a da na dva održana sastanka Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi žitarica i uljarica nije postignut dogovor oko izmjena Kodeksa.

Imajući u vidu da je žetva pšenice u tijeku i da je potrebno žurno reagirati na zahtjeve tržišta, Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je novi Pravilnik u koji su unesene izmjene o kojima se raspravljalo na posljednjem sastanku Savjeta i oko kojih se postigao određeni stupanj suglasnosti svih strana”, ističu iz Ministarstva.

Pravilnik, koji je objavljen i u Narodnim novinama na snazi je od protekloga tjedna i primjenjivat će se za otkup pšenice roda 2017. godine proizvedene za otkup isključivo na području Republike Hrvatske.

Pravilnikom je, u skladu s pet parametara kvalitete – proteini, hektolitar, vlaga, primjese i ukupna primjesa – uređeno pet kvalitativnih klasa pšenice – premium, prva, druga, treća i četvrta klasa, što je više nego u Kodeksu koji ima samo tri klase.

I u najnovijem Pravilniku konačni i odlučujući parametar za razvrstavanje je postotak proteina.

Tako će se pšenica s više od 15 posto proteina razvrstati u premium klasu, u prvu klasu ona s postotkom proteina od 13,5 do 14,99 posto, u drugu od 12 do 13,49 posto, treću od 10,5 do 11,99 posto, a u četvrtu klasu pšenica s postotkom proteina manjim od 10,49 posto.

U odnosu na Kodeks to su nešto niži postotci proteina, jer Kodeks za prvu klasu pšenice traži postotak proteina veći od 14 posto, za drugu od 12,5 do 14 posto, a za treću od 10,5 do 12,4 posto.

Usporedba novog Pravilnika i Kodeksa pokazuje da za ostale parametre uglavnom nema promjena.

“Inzistiram na poštenim uvjetima i za jedne i za druge, ali prije svega podsjećam da je ukupna dobrobit i proizvođača i potrošača daleko veća ako ćemo našu najkvalitetniju pšenicu koristiti za proizvodnju domaćih finalnih proizvoda”, poručuje je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.