EU

PALEŽ I PLJAČKA

Hamburg zbraja višemlijunske štete nakon prosvjeda

U Hamburgu su i po završetku summita G20 nastavljeni neredi, kao i uhićenja prosvjednika. Dok Njemačka zbraja višemilijunske štete, pitanje posljedica američkog izlaska iz Pariškog sporazuma ostalo je otvoreno.

Palež i uništavanje na ulicama Hamburga   FOTO:Twitter
Piše: Media Servis

Oko 76 tisuća ljudi, prema procjeni organizatora, a 50 tisuća tvrdi policija, marširalo je Hamburgom pod geslom ''Solidarnost bez granica umjesto G20''. Povorka je krenula iz četvrti Schanzenviertel, gdje su tri dana sporadično eskalirali sukobi dijela prosvjednika i policije. I sinoć ista slika - ulične barikade i zapaljeni automobili s jedne i vodeni topovi i suzavac s druge strane. Na obje je ponovo bilo ozlijeđenih, a privedeno je 143 prosvjednika.

''To je prava vojska, vandali i anarhisti iz navike. Ništa drugo. I sve su to napravili klinci, između 14 i 15 godina.'', ogorčen je ovaj stanovnik. Glasnogovornik hamburške policije Tomo Zill.

''Večeras smo doživjeli smo potpuni kaos. Nikave političke poruke. Nasilni prijestupnici, čitave horde divljale su po četvrtima, razbijali izloge, palili automobile. ''Osim kancelarke Merkel, koja je oštro osudila prosvjede, američki predsjednik Trump teško može biti zadovoljan summitom. Čelnici 19 najjačih globalnih ekonomija odbili su njegov zahtjev za reviziju Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

{media}''Očito je da, nažalost, nismo mogli postići dogovor, iako nesuglasja nisu bila skrivena, već jasno izražena.'' Zbog odluke SAD-a o izlasku iz Pariškog sporazuma o klimi i Turska se distancirala. ''Američki potez ugrožava kompenzaciju obećanu zemljama u razvoju. Dok Turskoj ne budu ispunjena dana obećanja, sporazum neće proći u parlamentu'', rekao je turski predsjednik Erdogan na kraju summita. Trump je među 19-oricom ostao usamljen u inzistiranju na fosilnim gorivima, koje je unaprijed bilo osuđeno na neuspjeh. Komentirao je to i ruski predsjednik Putin.

{media}''Danas je cijena proizvodnje i isporuke ukapljenog plina iz SAD u Rusiju daleko viša od one našeg prirodnog plina. Cijena je neusporediva. Ne sumnjamo da imamo očitu konkurentnu prednost.'' Kompromis je ipak postignut u završnoj izjavi o nužnosti slobodne trgovine, ali pod jednakim i pravednim uvjetima razmjene. Na margini summita Trump je pozvao kineskog predsjednika Xi Jinpinga na mjere protiv Sjeverne Koreje zbog njezina nuklearnog programa.

{media}''Cijenim sve što ste dosad napravili oko tog supstancijalnog problema s kojim smo suočeni i oko kojeg se mora nešto poduzeti.''. Xi je pozvao na veći angažman oko Korejskog poluotoka, u cilju uspostave mira i upravljanja krizom. Najavio je i da će se kineska mornarica pridružiti vojnim vježbama na Pacifičkom krugu.