Društvo

OSIGURANO PREKO 500 MILIJUNA KUNA

Ministrica Divjak najavila: Svaki deseti student bit će stipendiran

Povećava se broj stipendija za studente. Ministarstvo znanosti i obrazovanja danas je predstavilo program u kojem će uskoro svaki deseti student biti ujedno i stipendist.

Blaženka Divjak   FOTO:Sandra Simunovic / CROPIX
Piše: Media Servis

U idućih pet godina, iz strukturnih fondova Europske unije, Ministarstvo je osiguralo 4 600 dodatnih socioekonomskih stipendija godišnje te po prvi puta 3000 STEM stipendija godišnje. Cilj je postići višu završnost studija s hrvatskih 25, na europskih 35 posto, kazala je resorna ministrica Blaženka Divjak i dodala da su projekti u visokoj fazi, što znači da kreću već ove godine.

"To će značiti da će svaki deseti student koji upiše studij u STEM području će dobiti stipendiju još ove godine. Jer studente i njihove roditelje ne zanimaju ni ideološki rovovi, ni dnevno-politička prepucavanja već konkretni rezultati i rješenja koja vode k tome da se studenti nakon završenog studija zapošljavaju, da zaustavimo ovaj užasan odljev mozgova kojeg imamo na razini Hrvatske.", poručila je Divjak. Projekt stipendiranja studenata sufinancira Europska Unija s 85 posto sredstava i prvi put daje se konkretan poticaj području STEM-a, odnosno prirodnih i tehničkih znanosti, informatike, te bioznanosti. Načelnica sektora za poslovanje visokih učilišta i studentski standard, Kristina Ferara Blašković.

"Osigurali smo ukupno preko 500 milijuna kuna za dodjelu stipendija, što konkretno znači da ćemo financirati 10 tisuća stipendija godišnje. Nama je to važno upravo iz razloga jer se nama prosječno na natječaje javlja preko 11 i pol tisuća studenta nižeg socio-ekonomskog statusa. Od tih 11 i pol tisuća, 10 tisuća zadovoljava kriterije.", kazala je Ferara Blašković.Stipendije su jednake za sve i iznosit će 1200 kn kroz 9 mjeseci u godini. U program stipendiranja uvodi se još jedna novina: nema natječaja. Iz Ministarstva stoga pozivaju studente da prate elektronsku poštu, putem koje će s Ministarstvom odrađivati svu komunikaciju.

"S obzirom da se radi o potpuno novom načinu provođenja natječaja i cjelovite procedure, studenti moraju pratiti svoje e-mailove. Drugim riječima, cijela procedura i sva komunikacija bit će putem e-mailova. Stoga apeliram na studente da prate e-mailove, jer je to jedini način kako će moći ostvariti stipendiju." poručuje Ferara Blašković.