Osječko-baranjska

PROJEKT VRIJEDAN 21,4 MILIJUNA KUNA

Antunovac dobiva poduzetnički inkubator-akcelerator!

Općina Antunovac već je jedan od rijetkih svjetlih primjera gospodarske živosti u županiji, no ne žive na staroj slavi. Općina je prijavila projekt poduzetničkog inkubatora – akceleratora u Gospodarskoj zoni Antunovac, vrijedan 21,4 milijuna kuna. Ključnu ulogu u tome imala je agencija za održivi razvoj Općine Antunovac osnovana 2013. godine upravo s ciljem pripremiti infrastrukturne i druge projekte koje općina razvija. Evo pojedinosti o inkubatoru.

Antunovac dobiva poduzetnički inkubator-akcelerator!   FOTO:STV
Piše: Marin Ćurić / STV

Na 3200 četvornih metara nasuprot reciklažnog dvorišta u antunovačkoj Gospodarskoj zoni smjestit će se poduzetnički inkubator-akcelerator. Prije mjesec dana Općina Antunovac primila je odluku kojom je objekt uvršten na prioritetnu listu. U skorije vrijeme očekuju potpis ugovor s nadležnim ministarstvom i njegovu provedbu.

Riječ je o novčano najvećem projektu iz općine prijavljenom na fondove. Veliki  fokus inkubatora je na IT sektoru. 

"Šire područje Osijeka i Osječko-baranjske županije nema dovoljno prostora za mlade inovatore i informacijsko-komunikacijske tehnologije te je upravo njima namijenjen ovaj prostor inkubatora. Možemo reći da ima dosta interesa, u razgovorima smo bili s nekoliko različitih tvrtki s područja Osječko-baranjske županije koje samo čekaju da se izgradi inkubator i spremne su ući unutra", kaže direktorica Agencije za održivi razvoj RODA – Antunovac Nataša Tramišak.

Osim samog prostora za tvrtke koji će nuditi, inkubator-akcelerator imat će i prostor za aditivne tehnologije, odnosno tehnologije 3D printanja. U inkubatoru će biti i razne druge tvrtke za potporu poduzetnicima – poput računovodstvenih servisa.

"Ono što će agencija RODA pomagati njima, koja i jest poduzetničko potporna institucija, a koja će biti smještena u inkubatoru, je pomoći im da oni dolaze do dodatnih izvora financiranja svojih projekata, preko fondova, preko traženja partnera, traženja poslovnih anđela kako ih nazivamo, a radit ćemo i mentoriranje onih novih koji žele pokrenuti poslovanje", dodaje Tramišak.

Rok za izgradnju je dvije godine od potpisivanja ugovora. Čeka se poziv Ministarstva gospodarstva. Slijedilo bi raspisivanje natječaja za zakup prostor, a već je šest tvrtki IT, konzultantskog i računovodstvenog tipa iskazalo interes za useljenje.

Rok za izgradnju je dvije godine od potpisivanja ugovora. Čeka se poziv Ministarstva gospodarstva. Slijedilo bi raspisivanje natječaja za zakup prostor, a već je šest tvrtki IT, konzultantskog i računovodstvenog tipa iskazalo interes za useljenje. 

Osim ovog projekta, općina je na Program ruralnog razvoja prijavila i projekt nerazvrstane ceste, Crkvene ulice u Ivanovcu u vrijednosti 2 milijna kuna. Očekuju skoru odluku o odobravanju njegovog financiranja.