Osječko-baranjska

OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE

Putovanje kroz vrijeme u biljskom dvorcu

Ovoga vikenda i prvih dana idućega tjedna Općina Bilje raznim manifestacijama i bogatim programom obilježava svoj dan, odnosno Dan povratka. I danas u Bilju, točnije u tamošnjem dvorcu Eugena Savojskog, bilo je mnoštvo posjetitelja koji su zahvaljujući gostima iz Mađarske doživjeli pravo malo putovanje kroz vrijeme. Evo o čemu je riječ.

Čuvari tradicije princa Eugena Savojskog   FOTO: STV
Piše: Marin Ćurić / STV

Teška vrata dvorca Eugena Savojskog kao portal za ulazak u neko drugo vrijeme. Druga odjeća, drugo ponašanje, druga pravila, drugo oružje....

Ovo je samo djelić programa povodom Dana općine Bilje, a za ovo se pobrinula udruga „Čuvari tradicije princa Eugen Savojskog.  

"Došli smo prikazati život 16. stoljeća, odnosno bitku kod Sente koju je Eugen Savojski vodio protiv Turaka kako bi povratio ovo područje koje je godinama bilo pod opsadom Turaka. Ovom bitkom kod bačkog gradića Sente na rijeci Tisi 11. rujna 1697. Savojski je postigao odlučujuću pobjedu nad Turcima, što je sve dovelo do Karlovačkog mira, čime je završio Veliki bečki rat", rekao je za STV Ervin Bohar, predsjednik udruge "Čuvari tradicije princa Eugena Savojskog", Siklos.

Gosti iz Siklosa postavili su sedam viteških poligona - pravi sedmoboj. Svi su se mogli okušati u disciplinama streličarstvo, mačevanje, jahanje, bacanje koplja, bacanje metalnih zvijezdi, gađanje puhaljkom, pucanje bičem. Što se tiče igrokaza, članovi udruge pripremali su ga nekoliko mjeseci. Jedan od većih problema je nabavka kostima. Udruga na razne načine dolazi do njih.

"Naši članovi ne odlaze u kafiće već radije za taj novac daju si sašiti neku odoru ili izraditi neki komad oružja kod majstora. Tijekom priprema ovakvih prezentacija služimo se uslugama povjesničara i nastavnika povijesti s kojima zajednički istražuju to povijesno razdoblje kako bi sve izgledalo autentično", kaže Bohar.

U nedjelju već u 9 sati ujutro može se pogledati izložba old timer vozila, a bit će tu i sajam udruga i proizvođača suvenira. Navečer također u središtu mjesta nastupaju djeca biljske osnovne škole i vrtića. Svim ugostiteljskim objektima na području Općine Bilje u povodu manifestacije odobreno je produženo radno vrijeme.