Republika TV

GODINAMA BEZ ZNAČAJNIJIH INFRASTRUKTURNIH INVESTICIJA

Osječka Copacabana vapi za obnovom i novim sadržajima

Kada je o kupanju riječ u vrućim ljetnim mjesecima onda je mnogima u Osijeku već desetljećima glavno odredište osječka Copacabana. Na popularno osječko kupalište dolazi se i iz brojnih drugih krajeva Slavonije i Baranje. Na Kopiki, međutim, već godinama nema novih sadržaja i značajnijih infrastrukturnih investicija, a promjene s kojima se ušlo u novu sezonu više su kozmetičkog karaktera.

Piše: Josip Dubrović / STV

U danima prije novih vrućina neuobičajena slika. Do podneva na Kopiki tek pokoji kupač. Uglavnom djeca, kojoj je igra na pijesku zanimljivija od igre u bazenu.

"Ovo ljeto nakon izvrsnog početka u šestom mjesecu, nažalost, kao što svi svjedočimo zadnjih dana vremenski uvijeti na koje ne možemo utjecati su nam malo zaustavili očekivani tijek sezone, ali evo i to će se barem po prognostičarima promijeniti sljedećih dana", kaže voditelj RC Copacabana Miroslav Orešković.

U špici sezone ovdje dnevno bude i do 6 tisuća posjetitelja. Na raspolaganju su im 4 bazena, ali u dosadašnjem dijelu sezone u takozvanom 2,4 nije se moglo kupati. Po prvi put nije uopoće napunjen vodom.

"Bazen nakon 40 godina uporabe je u prilično lošem stanju, pukao je i velike gubitke vode na njemu imamo", dodaje Orešković.

Troškovi punjenja kreću se i do 300 tisuća kuna. U rekreacijskom centru razmišljali su da ga uopće i ne pune vodom ove sezone, ali su se predomislili u posljednji trenutak zbog najave novoga toplinskoga vala. Pa ako sve bude teklo prema planu, bazen, koji je u međuvremenu i ponovno obojan, za kupače bi trebo biti spreman za vikend. 

Od ostalih sadržaja na raspolaganju im je tobogan, koji je obnovljen, dok su na dječja igrališta postavljena sjenila.

"Sad poslije ove zadnje oluje smo morali i kabine nove za presvlačenje raditi, tako da uvijek ono, ispadne pomalo, ali na ovako velikom centru to su uvijek značajna ulaganja", priča Orešković.

Planova je uvijek puno, ali nema financijskih sredstava. U rekreacijskom centru nastoje s onim čime raspolažu izvući maksimum. Od ove sezone uveli su novi sadržaj – dječji disco svaki vikend od 16 do 18 sati, što se, kažu, pokazalo punim pogotkom. Valjalo bi pokrenuti još neke sadržaje, malo urediti staze i infrastrukturu. Neki imaju primjedbe i na neuglednu osušenu travu.

"Mi se s travom isto borimo. Zalijevamo koliko se može, eto i pored ovih kiša, trava nije baš tako spaljena do kraja, što možete vidjeti i sami, ali nažalost Kopika je kompletna na pjeskovitom tlu, i tu je 2-3 metra pijeska ispod te trave i jednostavno voda prolazi, trava ostaje, i ovako u ljetnom periodu je tu teško napraviti travnjak onako kako bi mi željeli da bude", kaže Orešković.

A još jedan problem na koji su jučer ukazali građani je pokvarena slavina za vodu. No, kako nam je kazao Orešković ona nije u sklopu Rekracijskog centra, ali će ju unatoč tome popraviti. U svakom slučaju Kopika je osječki brend i svojevrsni zaštitni znak Grada na Dravi. Omiljeno kupalište brojnih generacija. U ljetnim vrućim danima poput današnjega puna kao šipak. Jedan od glavnih razloga za to su i povoljne cijene ulaznica.

"Karte su i dalje najjeftinije u Hrvatskoj, ako ne i na svijetu. Znači za odrasle pojedinačno dnevna karta je 8 kuna, za djecu 5 kuna. Ako kupujete u karnetu onda je karnet od 10 karata 50 kuna, što znači pet kuna za odrasle, i dvije i pol kune za djecu", zaključuje Orešković.

A ima i onih koji dolaze na Copacabanu kako bi se kupali u rijeci Dravi, a ne na bazenima. To nažalost za razliku od nekih prijašnjih godina mogu samo na vlastitu odgovornost. Naime, nema ovdje kao nekada spasilaca, ali ni bova na rijeci. 

I stoga ne ostaje drugo, već zaključiti da je Copacabana, nekada jedno od napoznatijih kupališta, u jadnom stanju. No, tu djelatnici koji o njoj skrbe nažalost ne mogu puno učiniti, nego kao i u većini slučajeva, oni na vlasti koji bi se trebali pobrinuti da građani dobiju bar pristojno kupalište.