Događanja

POZIV SVIM GRAĐANIMA

Predstavljen program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Oluja" svečano će se obilježiti u petak 4. i subotu 5. kolovoza u Kninu, u organizaciji Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane RH i Ministarstva unutarnjih poslova, izvijestio je u petak Organizacijski odbor.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti - Knin   FOTO: YouTube Screenshot
Piše: Hina

"Sve pripreme su pravodobno izvršene i na svečan i dostojanstven način ćemo obilježiti ta dva dana. Očekujemo da će u Kninu kao i svih prijašnjih godina biti nekoliko desetaka tisuće hrvatskih građana iz svih dijelova Hrvatske", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, državni tajnik u MORH-u Tomislav Ivić

Pozvao je građane da dođu u Knin i daju svoj doprinos u obilježavanju "jednog od najznačajnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti".

"Ovo mjesto je odabrano zbog simbolike", naglasio je Ivić, podsjetivši da je nakon podizanja zastave nakon oslobođenja Knina, prve poruke građanima s tog mjesta poslao prvi predsjednik Franjo Tuđman.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naveo je da su dosad organizirali 67 autobusa iz cijele Hrvatske za dolazak hrvatskih branitelja stradalnika Domovinskog rata na središnju svečanost, te da i dalje zaprimaju zahtjeve.

Rekao je da to ministarstvo niz godina podržava i obilježavanje vojno-redarstvene operacije "Oluja" u svim većim gradovima u Hrvatskoj - od Vukovara, Slavonskog Broda, Varaždina, Rijeke i Slunja te je najavio da će s time nastaviti i ubuduće. Mještane županija i gradova koji nisu u mogućnosti doći u Knin pozvao je da doprinesu obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja dolaskom u one gradove gdje se obilježava obljetnica Oluje.

Građane je pozvao da "izvjese državna obilježja kako bi i na taj način doprinijeli dostojnom i kvalitetnom obilježavanju tog datuma".

Upitan koliko košta koncert Thompsona u Slunju, Medved je rekao da Ministarstvo branitelja, s obzirom na to da koncert ulazi u cjeloviti program obilježavanja, pruža potporu u tehničkom smislu, kao i za sve druge gradove u kojima se obilježava "Oluja".

Odlučno je odbacio tvrdnje da će se ove godine službeni govori održati na kninskoj tvrđavi, a ne kao dosad na središnjem gradskom Trgu, jer državni vrh na taj način želi izbjeći moguće zvižduke i neugodnosti.

Dostupnost državnog vrha građanima potkrijepio je navevši planirane aktivnosti u sklopu dvodnevnog obilježavanja. "Dostupnošću postižemo to da budemo sa svojim narodom, braniteljima, stradalnicima, a sve druge insinuacije odbacujemo. Kao ministarstvo smo svakodnevno otvoreni za branitelje i udruge proistekle iz rata, nazočni smo na nizu aktivnosti, stoga odbacujemo svaku takvu pomisao da se program seli na tvrđavu iz sličnih razloga", naglasio je Medved.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mate Ostović naveo je da će u svečanosti obilježavanja i njezinoj organizaciji sudjelovati više od 800 pripadnika Oružanih snaga.

U petak, 4. kolovoza bit će održana revijalna nogometna utakmica na gradskom stadionu NK Dinara između branitelja i dužnosnika te zajedno veterana Hajduka i Dinama protiv Rijeke i Osijeka. U Kninu će biti održana sjednica Vlade, a navečer će se, u organizaciji ministara unutarnjih poslova i branitelja te Oružanih snaga, održati prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata.

U subotu, 5. kolovoza program započinje budnicom ulicama Knina koju će izvesti Orkestar Oružanih snaga RH.

Na Trgu Ante Starčevića kod spomeniku pobjede "Oluja 95" u 8,30 sati bit će položeni vijenci i zapaljene svijeća, a zajednički vijenac položit će predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata. Misu za poginule branitelje predvodit će vojni biskup, mons. Jure Bogdan.

Program na Kninskoj tvrđavi započinje u 9,20 sati čitanjem povjesnice o vojno-redarstvenoj opraciji "Oluja". Tradicionalnom zvonjavom Kninskih crkvenih zvona obilježit će se ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije. Slijedi podizanje hrvatske zastave uz državnu himnu. Bit će ispaljena 22 plotuna iz topničkih oružja, u spomen na 22. obljetnicu Oluje. U sklopu zračnog mimohoda osam postroja zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane prvi put će javnosti biti predstavljeni novi helikopteri KW OH-58.

U 10 sati na kninskoj tvrđavi prigodno će se nazočnima i javnsoti obratiti predsjednica Republike, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade i kći branitelja koji je poginuo u Oluji.

Nakon završetka programa na kninskoj tvrđavi, mimohod povijesnih postrojbi, zastava iz Domovinskog rata, ešalona hrvatskih branitelja, tri ešalona Oružanih snaga, MUP-a, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika uputit će se prema crkvi Gospe Velikog Hvatskog Krsnog Zavjeta, u kojoj će se u 11,30 sati tradicionalno održati misa za domovinu. Predvodit će se šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Slijedi susret dužnosnika i uzvanika sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima prve skupine i članovima obitelji branitelja poginulih i nestalih u Oluji te obilazak braniteljskih zadruga. Navečer će na Trgu dr. Ante Starčevića domoljubni koncert održati Prljavo kazalište.

"Svjesni smo važnosti Knina kao mjesta otkud kreće sloboda i neovisnost naše zemlje. Molimo sve građane da dostojanstv, časno i na kršćanskim vrijednostima proslavimo, kako to čine pobjednici",  poručio je kninski gradonačelnik Marko Jelić.