Osječko-baranjska

OBNOVA PROČELJA U EUROPSKOJ AVENIJI

Četiri secesijska objekta u osječkoj Europskoj aveniji dobivaju novi sjaj

Jedna od zasigurno najljepših ulica u Osijeku je ona Europske avenije u kojoj je smješten najveći broj secesijskih zgrada u gradu. Nebriga, nedostatak novca i zub vremena učinili su svoje, te mnoge od njih žude za obnovom. No neke već dobivaju novi sjaj. Prošle je godine pokrenut projekt Spomenička renta kojim Grad Osijek sufinancira obnovu pročelja na zaštićenim kulturnim dobrima, a u obnovu je trenutačno uključeno i nekoliko secesijskih ljepotica iz središta grada.

Europska avenija   FOTO: STV
Piše: Jelena Grgić / STV

Svaka od secesijskih zgrada u ulici Europske avenije ima svoju priču. O njima rado slušaju i turisti koji posjete Osijek jer arhitektura je to kojom se možemo ponositi. A sada ćemo još i više jer će ovi objekti dobiti izgled kakav zaslužuju. Za projekt obnove pročelja Grad godišnje izdvaja 2,4 milijuna kuna, a dio plaćaju i suvlasnici zgrada.

"Na listi je sada 11 objekata od toga 4 u Europskoj aveniji koja je na prioritetnoj listi, brojevi od 10 do 24 jer je to secesija i jer se u okviru projekta dalje nastavlja na Sakuntalu koji se financira iz EU-a. Neki su projekti gotovi, jedna stambena zgrada. U završnoj fazi su dva objekta u vlasništvu KBC-a.", izjavila je Ljiljana Belajdžić, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo.

Belajdžić kaže da bi se popis zgrada uključenih u obnovu mogao i proširiti jer ima suvlasnika koji još prikupljaju potrebnu dokumentaciju. Javni poziv je trajno otvoren. "Kriteriji su vrlo jednostavni što se Grada Osijeka tiče maksimalni iznos je 499,999 kuna, maksimalno je riječ o 25 bodova koji se mogu prikupiti na sljedeći način: pojedinačno zaštićeno kulturno dobro 10 bodova, drugi kriterij je zona zaštite prema rješenju nadležnog ministarstva i konzervatorskog odjela A zona je 10 bodova, zona B je 5 i zona C su 2 boda

Ukoliko postoji akt nadležnog tijela da je riječ o potrebi hitne sanacije primjerice zbog opasnosti od opadanja žbuke, to je još dodatnih 5 bodova. Prilikom obnove takvih objekata vrijede posebna pravila konzervatora. Toga se neki u prošlosti nisu pridržavali pa obnovljena zdanja izgledaju daleko od izvornog. Ispravak takvih „propusta“ također je moguć ovim projektom. 

"I obveza je i nestručno sanirana pročelja, zaštićena u smislu konzervatorske zaštite, ukloniti, doraditi, tu ulazi i pokrov i stolarija i bravarija, kamenarski radovi sve ono što je po pravilima struke uvjet da se vrati u izvorno stanje", dodaje Belajdžić.

A ovih dana završava se i impresivna zgrada Županijskog suda čija je obnova vrijedna oko tri milijuna eura, od čega 85% dolazi iz fondova Europske unije.