Osječko-baranjska

KOPAČKI RIT

Do Kopačkog rita turisti dolaze i preko puno većih "bara"

Dok se u ljetnim mjesecima smanjuje broj domaćih posjetitelja u Kopačkom ritu, raste broj stranih. Prirodnim močvarnim ljepotama i Slavonija uspjeva uzeti dio rastućeg turističkog kolača, a Kopački rit, mjesto je koje se zajedno s vremnskim uvjetima kontinuirano mijenja i pruža nešto novo.

llustracija   FOTO: STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Ljetne vrućine mijenjaju sliku Kopačkog rita. Baš kao i u vrijeme poplava, ima se što vidjeti. Posjetiti Kopački rit u jednom godišnjem dobu, je kao pogledati samo jednu scenu filma.

"Najčešće se proljeće spominje s obzirom da su tada poplave i tada je najveći dolazak odnosno migracija ptica. Isto tako tijekom jeseni kada odlaze u toplije krajeve. Međutim ljeto je specifično jer je nizak vodostaj, oveg odine posebno nizak vodostaj i čak se znatno veći broj ptica i drugih životinja može vidjeti jer su jasno vidljivi kopneni dijelovi u odnosu na vodene dijelove, tako da i kornjače i zmije, naravno same ptice i sisavci koji obitavaju u ovom vodenom dijelu se mogu u veće broju vidjeti sada", izjavila je Renata Forjan, rukovoditeljica Odsjeka za prihvat i edukaciju posjetitelja.

Kopački rit itekako je ucrtan u svjetske turističke karte. Svjedoče tome posjetitelji iz svih krajeva svijeta, a kako kažu djelatnici u ovom parku prirode, cikloturizam počinje imati sve ozbiljnio udio u ovim krajevima.

"Nedavno evo iz Italije, Španjolske i Francuske, čak iz daleke Australije su došli, jednim dijelom brodom, ali su svoj bicikl svo vrijeme nosili sa sobom i vozili se onim dijelovima gdje su mogli, tako da zaista sve više ima cikloturista, ali svakako u sedmom i osmom mjesecu je veći broj ovih manjih skupina i stranih posjetitelja" , dodaje Forjan

Kroz nekoliko tjedana u pogonu će biti i novi električni brod, potpuno spreman za jesen kada se standardno očekuje veći broj posjetitelja nego ljeti.

Više od 38 tisuća posjetitelja je došlo u Kopački rit tijekom prošle godine, a ova godina po svemu sudeći nastavit će taj dobar trend i ponovno se očekuju slične brojke.