Politika

DOTRAJALO VIŠE OD 80 POSTO DIMNJAKA

U dimnjačarski pregled ponovno uvršten pregled ventilacijskih kanala u zgradama

Prema nekim procjenama više od 80 posto naših dimnjaka je dotrajalo te je po europskim standardima prošlo sve rokove za zamjenu. Zbog vlastite sigurnosti ne treba posebno naglašavati važnost pravilnog i pravovremenog održavanja dimnjaka i sustava za grijanje. A to će i sljedećih deset godina u Osijeku činiti tvrtka Dimnjak d.o.o. koja je početkom mjeseca s Gradom obnovila koncesiju za dimnjačarske usluge. Donesena je i nova Odluka koja preciznije definira zadatke i poslove dimnjačarske službe.

U dimnjačarski pregled ponovno uvršten pregled ventilacijskih kanala u zgradama   FOTO:STV
Piše: Jelena Grgić / STV

Novom odlukom među ostalim, propisani su termini pregleda i čišćenja dimovodnih sustava , pa za obiteljske kuće oni iznose jednom godišnje, a za višestambene zgrade i poslovne prostore dva puta tijekom godine. Odlukom je ponovno uvršten i pregled ventilacijskih kanala.

"Kod nas su trošila stara preko 20 godina. To su neodržavana trošila i dimnjaci. Dimnjak ima svoj vijek i trajnost, to je dio građevine kao i sve ostalo. I krovište se sanira i fasade, stolarija se mijenja, ali dimnjake nitko ne smatra nužnim da je on vječan, nije vječan, ali naravno bit će još manje trajan ako se redovno ne čisti i održava", kaže Dejan Lončarić iz tvrtke Dimnjak d.o.o.

Kao i dosada, dimnjačari će u višestambenim zgradama pregledavati i takozvane glavne vertikale, a uključeno je i ispitivanje propusnosti, čišćenja i vizualni pregled dimnjaka. U kućanstva u stambenim zgradama ulazit će samo ako stanovi imaju uređaj za loženje.

"Neki komentari na društvenim mrežama kažu ići ćemo brojati radijatore. Nećemo naravno brojati radijatore, ne idemo na objekte koji su pod Toplanom odnosno koji imaju centralna grijanja. Isključivo radimo tamo gdje treba raditi kontrole i to isključivo jednom godišnje", dodaje Lončarić.

Kućanstva koja imaju kombi bojlere, peći na kruta goriva ili grijalice imaju obvezu jednom godišnje dopustiti pregled njihovih dimovodnih sustava. Djelatnici Dimnjaka najavljivat će svoj dolazak te ostavljati obavijesti kućanstvima gdje ne zeteknu vlasnike, a koji im se trebaju potom javiti u roku od 30 dana. Onima koji se na to ogluše, komunalno redarstvo će uputiti prekršajne prijave.

Kazne se za fizičke osobe kreću od 500 do 1000 kuna. Pravne osobe će prema prekršajnoj prijavi platiti kaznu od 2.000 do 6.000 kuna, a u višestambenim zgradama kaznit će se upravitelj, odnosno predstavnik suvlasnika koji onemogući pristup dimnjačarskoj službi i to s 5.000 do 10.000 kuna.

Mnogi građani i dalje zanemaruju važnost redovitog održavanja dimovodnih sustava što je, upozoravaju stručnjaci, opasno i može dovesti do nesreća.

"2015. godine smo imali 22 požara, 2016. smo završili s 15-ak požara. Nažalost to su uglavnom požari kod onih koji odbijaju našu uslugu. Prije mjesec dana smo bili kod jedne osobe koja nas je konstantno odbijala i na kraju smo uspjeli dogovoriti. Konstatirali smo ima 300 ppem-a, ima toliko ugljičnog monoksida u prostoru da je čudo da je ta osoba živa. Ona je imala glavobolje, glavobolje, glavobolje i tako dalje", dodaje Lončarić.

Inače, osim u Osijeku tvrtka Dimnjak od sada će usluge vršiti i u Puli gdje su također dobili koncesiju.