Politika

HOĆE LI TOLUŠIĆ SNOSITI POSLJEDICE?

Hrvatsku doveo na rub trgovinskog rata sa susjedima, pa vratio cijene inspekcijskog nadzora voća i povrća, uz jednu izmjenu!

Cijene inspekcijskog nadzora voća i povrća pri uvozu iz trećih zemalja s 2000 vraćaju se na 90 kuna! Podsjetimo, nakon što je novim pravilnikom koji je donio ministar Tolušić cijena inspekcijskog nadzora povećana na 2000 kuna, uslijedila je žestoka reakcija Srbije, ali i ostalih zemalja iz regije. Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. kolovoza 2017. u Narodnim novinama.

Ministar Tolušić   FOTO:Davor Pongracic / CROPIX
Piše: Republika.eu

Ipak, cijena inspekcijepo novome se odnosi na jednu vrstu voća, odnosno povrća, a ne na cijeli kamion.

Sa susjednim državama dogovoreno je da se od petka u potpunosti normaliziraju kontrole na granicama

Nadalje, analizirat će se cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu, kažu u priopćenju iz Ministarstva poljoprvirede.

Dodaju i kako uskoro očekuju i sastanak na temu korištenja agrokemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za uporabu u Europskoj uniji, kako bi se poljoprivredni proizvođači iz susjednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima. 

"Zaštita potrošača će biti prioritet Ministarstva poljoprivrede, a inspekcijski nadzor voća i povrća provodit će se istim intenzitetom", navode.

"Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s općim tržišnim standardima – neoštećena, zdrava, čista, ne prezrela te ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prijevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju: bez štetnika, stranog mirisa ili vlažnosti", kažu iz ministarstva.

Mediji u Hrvatskoj opravdano se pitaju hoće li Tolušić snositi bilo kakve posljedice zbog čina koji je Hrvatsku doveo na rub trgovinskog rata sa susjedima...