Osječko-baranjska

KAMERE U DVIJE GODINE ODRADILE POSAO

Osječka obilaznica poput piste – vozio 179 km/h

179 kilometara na sat najveća je brzina koju je zabilježila kamera na osječkoj obilaznici. Prekršitelj je propisno kažnjen, a od postavljanja kamera koje nadziru brzinu kretanja vozila, to je tek jedan u moru prekršaja snimljen na prometnicama.

Osječka obilaznica poput piste   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Od kada su u srpnju prije dvije godine postavljene kamere za nadzor brzine kretanja vozila na području Policijske uprave osječko-baranjske zabilježeno je više od 13 tisuća prekršaja. S vremenom se broj prekršaja ipak smanjuje. Čini se kako mnogi na greškama ipak uče.

"Što se tiče prve godine svih prekršaja koliko je kamera zabilježila, odnosno koliko su sve kamere zabilježile je bilo blizu 8000, dok u ovoj drugoj godini, znači od srpnja prošle godine do sada imamo zabilježeno preko 5390 prekršaja, ali opet smanjenje. Nadamo se da je to jedan preventivni učinak ovih kamera na sve vozače da smanje brzinu kretanja", rekao je Darijo Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Kamere nisu u svim kutijama, nego se premještaju povremeno. Iako im je prvenstvena namjena bilježiti brzinu kretanja, snimaju sve, tako da mogu dokazati ako je počinjen i neki drugi prekršaj.

"Kazne se svi prekrašaji koje jesu kamere zabilježile. Nakon što kamera zabilježi prekršaj policijski službenici Policijske uprave izuzmu sa servera sve navedene prekršaje i zabilježene s kamere i idemo prema vlasnicima vozila. Obavjest tko je u to vrijeme koristio vozilo i na taj način se dođe do podatka osobe koja je počinila prekršaj", dodaje Premec.

Visina kazne ovisi o kolikom se prekoračenju brzine radi, a kreću se jednako kao da vas zaustavi policajac s radarom. Za prekoračenje do 10 kilometara na sat kazna je 300 kuna, dok se za veća prekoračenja, pogotovo u naselju kažnjavaju s nekoliko tisuća kuna.

Iz policije pozivaju na pridržavanje propisane brzine kretanja vozila jer kamere su stalno uključene.