Osječko-baranjska

OSOBITO VAŽNA VJEŠTINA

150 mladih i ove godine naučiti će plivati na obuci Crvenog križa u Orahovici

Osim akcija kojima se građane potiče na dobrovoljno darivanje krvi tijekom ljetnih mjeseci kada vlada nestašica Gradsko društvo Crvenog križa Osijek provodi i čitav niz drugih akcija. Većina njih usmjerena je na mlade Crvenog križa, ali i na djecu iz socijalno ugroženih obitelji te druge.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Dino Perković / STV

Centar za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici tijekom ljetnih je dana pun djece i mladih. Već čitav niz godina Crveni križ se brine za sigurnost najmlađih kroz projekt "Naučimo djecu plivati kako bi spasili njihove živote" koji se provodi i ovoga ljeta. Djeca iz socijalno ugroženih obitelji iz Osječko-baranjske županije i okolnih županije provedu šest dana u Orahovici gdje imaju priliku svladati osnovne vještine plivanja.

"Osobito je važna vještina plivanja. Nažalost, u Slavoniji koja obiluje rijekama, ali i općenito u cijeloj Hrvatskoj, česte su vijesti koje nas šokiraju vezano uz utapljanje, tako da životna vještina plivanja je nešto što je neophodno za sve, tim više što su djeca iz socijalno ugroženih obitelji na neki način, financijski ili zbog nekih drugih razloga možda zakinuta tim mogućnostima tako da pružiti im ovu životnu vještinu je nešto što je neophodno", rekla je zamjenica ravnatelja Crvenog križa Osijeka Martina Hećimović.

Osim na obuci neplivača, djeca iz socijalno ugroženih obitelji sudjeluju i na radionicama na kojima se radi na njihovim socijalnim i životnim vještinama, higijenskim navikama, a organizirane su za njih i radionice vezane uz razumijevanja tuđih potreba i posebnosti, kao i jačanje samopouzdanja.

"Imamo angažirane djelatnike Crvenog križa i volontere koji su pedagoške struke koji sa navedenom djecom u Orahovici rade i druge radionice, od kreativnih, od radionica međusobnog zbližavanja i prijateljstva, do radionica dentalne higijene. Svakom djetetu uspjeli smo osigurati četkicu za zube, pastu, proći s njima pravilno pranje zubi, također higijenu općenito", dodaje Hećimović.

Projekt obuke neplivača provodi se u tri smjene tijekom srpnja i kolovoza, a ukupno bi kroz njega ove godine trebalo proći 150 djece. Crveni križ Osijek tijekom ljeta radi i na brojnim drugim aktivnostima. Djelatnici i volonteri tako svakoga tjedna dežuraju na utakmicama NK Osijeka, a i ove godine Gradsko društvo obilježit će i Dan mladih sportskim turnirima. Uz sve to, Crveni križ Osijek ima veliku ulogu u pripremi programa za 14. Ljetnu školu mladih Crvenog križa u Orahovici koji je podijeljen na dva dijela.

"Imamo prijepodnevne, odnosno specijalističke programe gdje će se mladi zapravo educirati za programe Crvenog križa kako bi ih mogli voditi i u školama i s našim drugim korisničkim skupinama, pa ćemo tako imati radionicu prve pomoći, radionicu za pripremu za djelovanje u katastrofama, imat ćemo radionicu realističkog priakza ozljeda, radionicu prevencije trgovanja ljudima, sigurnosti na internetu, radionicu prevencije spolno prenosivih bolesti i prevencije ovisnosti", zaključuje Hećimović.

U drugom dijelu programa govora će biti o načelima Crvenog križa – razumijevanju potreba, toleranciji, te prevenciji diskriminacije. Ljetna škola trajati će od 19 do 29. kolovoza, a očekuje se oko 150 sudionika iz Hrvatske i susjednih zemalja, ali i cijelog svijeta. Ove godine po prvi puta na Ljetnu su školu pozvani i mladi iz političkih stranaka koji će također sudjelovati u radionicama.